קפה בהיריון – מה מותר ומה אסור

במהלך תקופת ההיריון, נשים נחשפות למגוון עצום של עצות והמלצות. חלק מאותן "פנינות חכמה" מגיע מגורמים מוסמכים, כגון רופאים, ואתרי אינטרנט מהימנים.

לעומת זאת, חלק מהמידע אליו נחשפות נשים הריוניות מגיע ממקורות שאינם אמינים כלל, כמו בני משפחה שאינם מוסמכים לתת עצות שכאלה, ואתרי אינטרנט שאינם מתבססים על

מחקרים מדעיים.

בשל כך, נפוצו לאורך השנים מספר עצום של מיתוסים לגבי מה אסור ומה מותר בעת ההיריון.

במאמר זה, נעסוק במיתוס הנפוץ שאוסר צריכת קפה בהיריון.

 

אסור לשתות קפה בהיריון. האמנם?

נשים רבות סבורות שאסור לשתות קפה בהיריון. טיעון זה נתמך על ידי מגוון רחב של הסברים לא מדויקים כגון "הקפה פוגע בעובר". נימוק זה אמנם יכול להיות נכון, אך הוא לא מפורט מספיק, ולא מדויק כלל. ראשית, אין בעיה כלל עם שתיית קפה בהיריון. הבעיה האמיתית נעוצה בקפאין שמכיל הקפה, ולא במשקה עצמו. בנוסף, ישנם מזונות אחרים המכילים קפאין כגון קוקה קולה ושוקולד. אז כן, הקפאין עלול לגרום נזק לעובר, אך הדבר אינו אומר שיש להימנע מצריכת קפה באופן גורף. הסוד טמון במינונים.

 

קצת ביולוגיה – מה קפאין עושה לגוף?

המבנה הכימי של קפאין דומה מאוד לזה של אדנוזין, והוא מתחרה איתו על הקישור לקולטני האדנוזין. האדנוזין הוא חומר שמופרש לאורך היום, שמוריד את רמת הערנות שלנו. לאחר הצטברות במשך יום שלם, יש כמות גבוהה של אדנוזין בגופנו, והגוף מאותת לנו שהגיע הזמן לישון. כשאנחנו צורכים קפאין, הוא מתקשר לקולטנים במקום האדנוזין, וגורם לנו להרגיש עירניים. במילים אחרות, קפאין מונע מהגוף לקלוט את האדנוזין שמופרש לאורך היום, ולכן הגוף פשוט לא יודע שהוא עייף. מצב זה מלווה בבהירות מחשבתית ועירנות מוגברת. עם זאת, חשוב לזכור שלעייפות יש תפקיד מפתח בבריאות האדם, משום שהיא מובילה לשינה. לכן, הגוף שלנו מפרק את הקפאין שנכנס לגופנו.

 

קפאין בהיריון – מה הנזק?

כאמור, הקפאין בעצם משתלט על קולטנים מסוימים בגופנו, ועל כן הגוף מפרק את הקפאין. לעובר שאת נושאת ברחמך אין את האנזימים הדרושים לצורך חילוף חומרים תקין של הקפאין, ועל כן הוא מתקשה להתמודד עם החומר. זאת לאור העובדה שכ- 75% מהקפאין שתצרכי ימצא את דרכו לגוף העובר.  בשל כך, מחקרים רבים הצליחו לקשר את צריכת הקפאין בהיריון לשלל נזקים שונים לעובר. נזקים אלה כוללים את העלאת הסיכוי להפלות ספונטניות, עיכוב התפתחותי של העובר, ולידה במשקל נמוך.

 

אז כמה מותר לשתות ביום?

אל חשש, כל זה לא אומר שאת צריכה לוותר לגמרי על הקפה של הבוקר. למעשה, הסכנות שצוינו כרוכות בכמות גבוהה למדי של קפאין, ואילו בכמויות נמוכות יותר, לא יגרם כל נזק לעובר. מחקרים אחדים גורסים כי מעל 300 מ"ג קפאין ביום היא כמות שעשויה לגרום נזק לעובר. כמות זו שוות ערך לכ- 3 כוסות אספרסו. לעומתם, מחקרים אחרים מצאו כי כמות של יותר מ- 100 מ"ג קפאין ביום, הלא היא כוס אספרסו אחת, מספיקה כדי לגרום נזק לעובר. בהתאם לכך, יש נשים הריוניות שמרשות לעצמן עד 3 כוסות ביום, ויש כאלה שמגבילות את עצמן לכוס אחת בלבד במהלך תקופת ההיריון.

 

סיכום

קפה הוא כבר מזמן לא רק משקה ששותים בבוקר, ובמקומות מסוימים בעולם אף התפתחו סביבו תרבויות שלמות. בעולם המערבי, שתיית הקפה נפוצה במיוחד, מה שהפך את הקפאין לסם הפסיכואקטיבי (משפיע על התודעה) הנצרך ביותר בעולם. לכן, ברור למה נשים הריונית רבות לא מעוניינות לוותר על המשקה הפופולרי. החדשות הטובות הן שנשים אלה לא חייבות לוותר עליו, אלא רק לשים לב למינונים.

 

כוס קפה

אולי יעניין אותך גם

בניין מגורים
בלוג ההריון
מה הוא מסך זיפ?

מי שנמצא בסביבתנו לאחרונה לא יכול להתעלם מהעובדה שאנו מדברים רבות על סוגי סוככים שונים. עובדה זו באה לידי ביטוי בעקבות מעבר של המשרד שלנו

קרא עוד »