תאומים זהים – למה זה קורה?

תאומים זהים הקדמה

הידעת? כ-95% מהריונות רב עובריים הינם הריונות של תאומים, וכ- 30% מתוך הריונות תאומים הינם הריונות עם תאומים זהים. ככלל, תאומים הינם שני עוברים, החולקים תקופת הריון חופפת. בעבר, הסבירות העולמית ללידת תאומים הייתה לידה אחת מתוך 88 לידות. כיום, בעקבות שימוש באמצעים מלאכותיים לשם הפריה, שיעור ילודת התאומים הכפיל עצמו לכדי לידת תאומים אחת מתוך 40 לידות.

 

הליך ההפריה בהריון של עובר יחיד

תהליך הריון של עובר אחד, מתרחש במהלך הביוץ החודשי של נשים בגיל הפריון. בדרך כלל, מתרחש ההליך באחת מזוג השחלות שבגוף האישה. ביצה אחת עוברת מהשחלה לכיוון מעלה החצוצרה, שם נוצרת הפרייה על ידי תא זרע בודד (תא הרבייה של בני המין הזכרי). בשונה מכך, בהריון מרובה עוברים (מלבד תאומים זהים), מספר ביציות מופרות על ידי מספר תאי זרע.

 

הליך ההפריה בהריונות תאומים

סוגי התאומים הקיימים הינם: תאומים זהים המכונים מונוזיגוטיים, ותאומים שאינם זהים המכונים דיזיגוטיים.

במהלך הריון של תאומים זהים מופרת ביצית אחת על ידי זרע אחד, כאשר התא המשותף הנוצר (זיגוטה) נחלק בשלב מסוים לשניים ומכל חלק מתפתח עובר. שני העוברים הנוצרים חולקים מטען גנטי זהה, לכן הינם בעלי אותו מין וזהים חיצונית כמעט לחלוטין.

לעומת זאת, במהלך הריון של תאומים שאינם זהים (תאומי אחווה), שתי ביציות עוברות הפריה על ידי זרע אחד וכתוצאה מכך נוצרים זוג עוברים השונים במטענם הגנטי. ייתכן כי העוברים יהיו בני אותו מין או בני מין שונה. אישה הנמצאת בהליכים של טיפולי פוריות הינה בעלת סיכוי גבוה יותר ללידת תאומים לא זהים.

 

זיהוי הריון תאומים

זיהוי הריון תאומים מתבצע באמצעות בדיקת האולטרסאונד הראשונה בהריון, החל משבוע 10 להריון ניתן יהיה להבחין במספר השליות ולקבוע האם מדובר בתאומים זהים או שמא בתאומים שאינם זהים.

 

סוגי תאומים זהים

קיימים מספר דרכי אפיון לתאומים זהים בהתאם לשלב בו התרחש פיצול התאים:

 

תאומים דיכוריוניים – ביאמניוטים

מצב בו חלוקת הביצית לשניים מתרחשת ב-3 הימים הראשונים להפריה. לכל עובר שק הריון ושליה משלו.

 

תאומים מונוכוריונים – ביאמניוטים

מצב בו חלוקת הביצית מתרחשת בין היום ה-4 לבין היום ה-8 שלאחר ההפריה. שני העוברים חולקים שליה זהה אך ישנו שק הריון נפרד לכל עובר. הריון תאומים מונוכוריונים – ביאמניוטים עלול להוביל לסיכון המכונה ״תסמונת מעבר דם בין עוברים״ מאחר והעוברים חולקים שליה זהה דרכה עוברים ורידים ועורקים המספקים דם אל/מן העוברים.

במצב המתואר בפסקה לעיל, במידה ונוצר חוסר איזון בין זרימות הדם בכלי דם אלו, עובר אחד יהיה גדול יותר על חשבון העובר השני. תסבוכת זו עלולה להוביל לכדי תמותה של עובר אחד שתוביל לפגיעה משמעותית בעובר השני.

 

תאומים מונואמניוטיים – מונוכוריונים

מצב בו חלוקת התאים מתרחשת בין היום ה-8 לבין היום ה-12 שלאחר ההפריה. מדובר במצב נדיר בו שני העוברים חולקים את אותו שק הריון ואותה שליה. במידה וחלוקת התאים בתהליך ההפריה מתרחשת מאוחר מדי ייווצרו תאומים מחוברים המכונים ״תאומים סיאמיים״.

חלוקת שק הריון ושליה זהים עלולה להוביל להסתבכות של חבלי הטבור של העוברים עד לכדי מוות של אחד העוברים/שניהם. בדרך כלל מומלץ על יילוד מוקדם בשבועות 32-34 של ההריון על מנת למנוע סיבוך זה.

 

תאומים זהים, מה הסיבה לכך?

לעומת לידת תאומים בלתי זהים העשויה להיות תורשתית, לידת תאומים זהים הינה תופעה שאינה צפויה מראש ולא ניתנת להשפעה. מדובר בתקלה מקרית במהלך חלוקת התאים, הגורמת להיווצרותם של שני עוברים מתוך ביצית מופרת אחת. לא נמצאו פרמטרים המוכיחים על הסתברות גבוהה יותר של לידות תאומים זהים בקרב אוכלוסיות נשים שונות.

 

אופן יילוד תאומים

ההחלטה על צורת לידה מועדפת תתקבל לאחר בחינת יחס גודלם של העוברים וצורת השכיבה שלהם ברחם. בהתאם למצב הרפואי יוחלט אם תתבצע לידה באופן טבעי או בהליך קיסרי.

 

סיכום מאמר

לסיכומו של עניין, לידת תאומים זהים הינה מקרית בהחלט וכל אישה יכולה לשאת ברחמה עוברים זהים ללא קשר לתורשה. הריון רב עוברי מוגדר כהריון בסיכון גבוה, על כן יש להיות במעקב וליווי רפואי צמוד. ישנם קורסי הכנה ללידת תאומים המועברים על ידי מיילדות מוסמכות בכדי לסייע בנושאים אלו.

אולי יעניין אותך גם

בניין מגורים
בלוג ההריון
מה הוא מסך זיפ?

מי שנמצא בסביבתנו לאחרונה לא יכול להתעלם מהעובדה שאנו מדברים רבות על סוגי סוככים שונים. עובדה זו באה לידי ביטוי בעקבות מעבר של המשרד שלנו

קרא עוד »