החייאת תינוקות

תינוק הוא יצור קטן, מופלא וחסר אונים. אם משהו שקורה משפיע עליו מבחינה בריאותית, מטבע הדברים הוא לא יידע לפתור את זה לבד וזה יצריך התערבות של אדם מבוגר. למרבה הצער, יש מצבים מרחיקי לכת בהם התינוק נמצא בסכנת חיים ממשית, מה שדורש החייאת תינוקות.

החייאת תינוקות היא לא דבר שאפשר ללמוד בלמידה עצמאית, אולם בהחלט אפשר ואף כדאי להשתתף בסדנאות פעילות המלמדות כיצד לעשות זאת. עד שתרכשו את הכלים לבצע החייאת תינוקות באופן מלא, ריכזנו לכם כאן מידע ומספר טיפים מצילי חיים, שיסייעו לכם במידה ותגיעו חלילה למקרה שידרוש החייאה.

 

מטרתה של החייאת תינוקות

ההחייאה מסייעת בהחלפת פעילות הלב והריאות בפעולה מלאכותית. בעצם ההחייאה מספקים חמצן ומזרימים דם לרקמות, בדגש על המוח והלב, עד למצב בו הלב חוזר לתפקד באופן טבעי. בהיעדר נשימה או דופק, תינוק יכול לסבול מנזק מוחי קשה או אפילו מוות אם לא יקבל מיד את הטיפול הדרוש.

האופן בו בוחרים לטפל בתינוק תלוי במה שהביא אותו מלכתחילה להיות חסר נשימה או דופק, בגיל שלו ובנסיבות המקרה.

 

עקרונות שחשוב לשמור עליהם בזמן החייאת תינוקות

ישנם מספר עקרונות שחשוב להיצמד אליהם כאשר מבצעים החייאה בתינוקות:

  1. אסור לשפוך מים על תינוק ללא הכרה, שכן הוא עלול לשאוף אותם לריאות וזה רק יחמיר את המצב.
  2. במידה ובלע גוף זר, אסור להחדיר אצבע לתוך פיו. בעצם פעולה זו החפץ הזר עלול להיבלע עמוק יותר, עד לריאות, ולהביא לחסימתן.
  3. מומלץ להסיט את התינוק לצידו ולסלק הפרשות מפה. בעצם הפעולה הזו מקטינים את הסיכון לכף שישאף חומרים או גופים זרים.

 

אלו הם שלבי ההחייאה בתינוק

 

שלב א' – קריאה לעזרה

 

השלב הקריטי ביותר הוא שלב הקריאה לעזרה. אם מדובר במצב אנוש בו התינוק לא מגיב, מחרחר או לא נושם כלל, חשוב לחייג למספר 101 – מגן דוד אדום, ולפעול בהתאם להנחיות המוקדן עד להגעתו של גורם מוסמך.

 

שלב ב' – שימוש בדפיברילטור

דפיברילטור הוא מכשיר החייאה, שנועד להציל חיי אדם באמצעות הזרמת שוקים חשמליים להחייאת פעולת הלב. בקשו שיביאו את המכשיר הזה, ולאחר הגעתו פעלו עמו בהתאם להנחיות. עד לקבלת המכשיר, יש לעסות את החזה.

 

שלב ג' – עיסויי חזה

יש לבצע 30 עיסויים בחזה באופן הבא – לחיצות מהירות במרכז החזה כלפי מטה, עד לעומק של שליש מעומקו של בית החזה. הקצב צריך להיות לכל הפחות של 100 לחיצות לדקה.

 

שלב ד' – פתיחת נתיב אוויר

שלב הקרוי גם כן AIRWAY. בשלב זה מטים את ראשו של התינוק לאחור, ומרימים מעלה את הסנטר שלו.

 

שלב חמישי – הנשמה

מנשימים את התינוק בשתי הנשמות, ואז ממשיכים ב30 עיסויי חזה ועוד הנשמות, עד שצוות מגן דוד אדום מגיע לאזור ומתפעל את האירוע. לאנשים שלא עברו קורס החייאה מוסמך, עדיף לבצע רק עיסויי חזה ולא לנסות להנשים.

 

כללים מיוחדים להחייאה של תינוקות

  • בחודשים הראשוני לחייהם, תינוקות נושמים כמעט ורק מהאף. הלשון של התינוק גדולה יותר ביחס לפה, דבר שעלול בקלות להוביל לחסימה של דרכי האוויר. לכן, חשוב לדאוג לכך שלא יהיו הפרשות בפתחי הנשימה באפו של התינוק.
  • פעולת הנשימה בתינוקות מתבצעת בייחוד דרך הסרעפת. כדי לסייע לפעולתה התקינה של הסרעפת, יש לשמור על התינוק כשהוא במצב מאונך.
  • הלוע של התינוק גבוה וקדמי יותר מאשר של מבוגר, משמע סיכון מוגבר לשאיפת מזון. כפועל יוצא, גם מערכת הבליעה עודנה בוסרית, וככל שגילו של התינוק קטן יותר כך הוא מגלה יותר עייפות וישנה סכנה לאי ספיקה נשימתית.

 

מהן הסיבות לכשלים ולמוות בתינוקות?

דום לב או מוות מוקדם שנגרמו בקרב תינוקות בני שנה ומטה, נובעים בדרך כלל מסיבוכי לידה, מומים מולדים, זיהומים במערכת הנשימה, מערכת העצבים או מערכת הדם, וכן מוות בעריסה.סיבת המוות העיקרית בילדים שגילם הוא מעל לשנה, הינה תאונות או חבלות שנגרמו להם כתוצאה ממאורעות שונים.

ניתן לזהות מצוקת נשימה בקרב תינוקות עוד בשלב מוקדם, וכשאכן מקפידים לעשות זאת מגדילים את סיכויי ההבראה של התינוק ב70-75 אחוזים. הסיכוי להישאר בחיים בקרב תינוקות שעברו כבר דום לב, הוא נמוך יותר.

אולי יעניין אותך גם

בניין מגורים
בלוג ההריון
מה הוא מסך זיפ?

מי שנמצא בסביבתנו לאחרונה לא יכול להתעלם מהעובדה שאנו מדברים רבות על סוגי סוככים שונים. עובדה זו באה לידי ביטוי בעקבות מעבר של המשרד שלנו

קרא עוד »