התפתחות מערכת החושים של התינוק

לידה. הרגע בו מתקיימת הפגישה הראשונה בין התינוק להוריו. רגע מרגש זה מהווה מעבר חד עבור התינוק. מהרחם, סביבה מוגנת, עוטפת ומוכרת ששהה בה במהלך תשעת חודשי ההריון, הוא מגיח לעולם זר לגמרי. אז, לאחר כל ההתרגשות הרבה, התינוק מגיע לבית. מוצף באורות, קולות, שינויי טמפרטורה, ריחות שונים וגירויים רבים נוספים.

 

האם באמת התינוק רואה, מריח, ושומע הכל?

כבר במהלך ההריון, מתפתחים אצל העובר חמשת החושים, כאשר הראשון בהם הוא חוש המישוש והאחרון הינו חוש הראייה. לאחר תשעה חודשים בו העובר גדל ומתפתח, נולד תינוק עם חמשת החושים, המפותחים כמעט כמו של בני אדם בוגרים.

 

חוש המישוש

בשבוע ה- 8 של ההריון, העובר מתחיל לפתח לראשונה את הרגישות למגע, כך שעד שבוע 32 כמעט כל חלק בגופו יכול לחוש חום, קור ואף כאב. לאחר הלידה, לתינוק יש רגישות גבוהה למגע כאשר הפה הינו המקום הרגיש ביותר. בחודשים הראשונים לחייו של התינוק, מגע ותחושתיות מהווים מרכיב חשוב בהתפתחותו.

חוש המישוש, הולך ומתחדד בהדרגה. מגיל ארבעה חודשים, מתחיל התינוק לחקור את העולם בעזרת פיו, מגיל חצי שנה התינוק חוקר גירויים בעזרת ידיו ומצליח אט אט לגלות מרקמים שונים.

 

חוש הטעם

בין שבוע 13 לשבוע 15, בלוטות הטעם של העובר מתגבשות לכדי צורה כמעט כמו אדם בוגר וכבר לאחר הלידה לתינוק יש חוש רחב אופקים יחסית, לטעם. הוא יכול להבחין בין טעמים ומעדיף בצורה ברורה את הטעם המתוק. היילוד אינו מבדיל בהתחלה בין טעמים חמוצים או מרים, מכיוון שבלוטות הטעם שלו עדיין אינן מוגמרות. אולם, את שני הטעמים אינו אוהב ואפילו יורק החוצה.

עד גיל חצי שנה לערך, תינוקות ניזונים מחלב אם או תחליפי מזון למיניהם. כלומר, תקופה די ארוכה הם אוכלים מזון הדומה בטעמו. לאחר שיעברו למזון מוצק, השונה במרקמו ובטעמו, חוש הטעם שלהם יתחדד ויתפתח.

 

חוש הריח

מערכת האף מורכבת מלפחות 4 מערכות. מי השפיר ברחם מושפעים מתזונתה של האם וסופגים ריחות חזקים כמו שום או בצל. קיימת השערה, כי מי שפיר אלו עוברים דרך חלל הפה והאף ומגרים את חוש הריח. אפו של העובר מתפתח בין שבוע 11 לשבוע 15. חוקרים סבורים, שעצם החיים בתוך הרחם מעניקים לתינוק יכולת הבחנה והימשכות לחלב אימם, למרות שלא נפגשו איתו לפני כן כבר מהימים הראשונים לאחר לידתו.

ככלל, תינוקות רגישים מאוד לריחות ואינם אוהבים ריחות חזקים.

 

חוש השמיעה

בתוך הרחם ישנן המיות קול של דם זורם, רשרושים העולים מן מערכת העיכול וקולות האם והסביבה מבחוץ. בשבוע 8 מתחילות להיווצר אוזני העובר ובשבוע 24 תסתיים ההתפתחות שלהם. אך, כבר לפני כן, יכול התינוק לשמוע פעימות לב ורחשי דם העוברים דרך כלי הדם של אימו. בשבוע 25 מתחיל התינוק לשמוע את קול אימו בצורה עמומה ובשבועות שלאחר מכן יכול אף לזהות אותם.

לאחר הלידה, האוזן הפנימית בה נמצאים עצב השמיעה ושבלול השמיעה בשלים לגמרי. התינוקות מגלים העדפה לקול אימם ואף קולות של פעימות. כמו כן, צלילים גבוהים חביבים על התינוק מצלילים נמוכים. בשבועות הראשונים לחייו, התינוק הינו מאזין פסיבי. הוא צריך שהסביבה שלו תחשוף אותו לצלילים השונים. מגיל חודשיים בקירוב יתחיל לנסות ליצור צלילים בכוחות עצמו. למשל, כאשר יחבוט בצעצוע.

 

חוש הראייה

חוש הראייה הוא החוש האחרון שמתפתח אצל העובר מבחינת הסדר הכרונולוגי, עד שבוע 33. ברחם, העפעפיים נשארים דבוקים זה לזה עד שבוע 26 על מנת לאפשר לרשתית העין להבשיל באופן מלא. לאחר מכן, העיניים נפקחות. לאחר הלידה, היילודים הינם קצרי ראייה וכושר ראייתם הוא עד 20 ס"מ. התינוק מסוגל להבחין בעצמים הקרובים אל פניו ומעדיף באופן בהיר פנים אנושיות על אלו של בובות לדוגמא.

התינוק נמשך אל חפצים בתנועה ועניין זה מפתח את היכולת שלו לעקוב אחר אובייקטים. ומה לגבי צבעים? בשלב הראשון שלאחר הלידה, הצבע אינו משנה אלא הניגודיות שלו ביחס לצבע אחר. אדום ובורדו למשל, הם דוגמאות לצבעים אשר דומים מבחינת הגוון שלהם ואותם לתינוק יהיה קשה לזהות ולהבדיל, אך בצבעים שחור ולבן, הניגודיות הינה המקסימלית ביותר שתמשוך את תשומת הלב של התינוק אותה יעדיף ויבחין במהירות.

לאחר זמן מה, כאשר התינוק מפותח דיו לשם הושטת ידיו לחפצים, גדלה היכולת שלו לקלוט פרטים קטנים ולהתמקד בהם. בחודשים שלאחר מכן יכולת התינוק לאמוד גודל ומרחק עצמים גדלה ומתחדדת ועם המשך התפתחותו, כאשר יכול לנוע באופן עצמאי, ראייתו כבר דומה לזו של מבוגר.

 

לסיכום

ככל שהימים והחודשים יעברו, מערכת החושים אצל התינוק תלך ותתפתח. בשלב הראשון כל אחד מהחושים של התינוק מתפתח בנפרד ללא יכולת או אפשרות לשלב ביניהם. בשלב השני, הוא מסוגל למזג ביניהם וכך גם מצליח לבצע פעולות רבות יותר. בשלב השלישי והאחרון, כל החושים פועלים באופן הרמוני.

אולי יעניין אותך גם

תינוק בספה שותה מבקבוק
הדרכה להנקה
חיטוי בקבוקים

נולד לך תינוק או תינוקת מתוקים? מזל טוב! בין אם את מתכוונת לתת לתינוק לאכול תרכובת מזון ובין את מתכוונת להניק, חשוב שתכיני מראש בקבוקים

קרא עוד »
איור תינוק יונק ראשית
הדרכה להנקה
יתרונות ההנקה

תדע כל אם עבריה כי ישנן יתרונות רבים להנקה. כל אם עבריה יודעת זאת כי יש לה דודה או בוס או סבתא או אישה זרה

קרא עוד »
אמא מניקה תינוק ראשית
הדרכה להנקה
חשיבות ההנקה לתינוק ולאמא

ישנה חשיבות עצומה להנקה, עבור האם ועבור התינוק. כל אחד מהצדדים מקבל מההנקה לא מעט.   מודעות ארצית ועולמית בנושא חשיבות ההנקה לתינוק ולאמא רגע

קרא עוד »
אמא מניקה תינוק
הדרכה להנקה
הדרכה להנקה הדסה

מזל טוב! בין אם את בהיריון ועתידה ללדת בקרוב או שילדת בבית החולים הדסה ואת מתעניינת בכל הקשור להנקה, הגעת למקום הנכון. השאלה הידועה והמוכרת

קרא עוד »
אישה מניקה תינוק
הדרכה להנקה
הדרכה להנקה רמבם

מזל טוב! את לקראת לידה? מתכננת ללדת בבית החולים רמבם? או שאת כבר לאחר הלידה ונמצאת במחלקת היולדות ברמבם? הגעת למקום הנכון, אספנו עבורך את

קרא עוד »
אמא מניקה תינוק
הדרכה להנקה
הנקה לאחר לידה

נשים הריוניות רבות שזו לידתן הראשונה תוהות לגבי ההנקה. הן שומעות מכל עבר כי מדובר בעניין חשוב וכי צריך לחשוב על ההנקה ולא לוותר, אלא

קרא עוד »
אמא בזמן הנקת תינוק
הדרכה להנקה
טיפים להנקה נכונה

ילדת לאחרונה ואת מניקה? את צפויה ללדת בקרוב ומתכננת להניק? אם ענית בחיוב על השאלות הללו, כדאי שתמשיכי לקרוא את השורות הבאות. אספנו עבורך טיפים

קרא עוד »