ההנקה היא דרך ההזנה של תינוקות בראשית דרכם. מעבר לעובדה שזה נועד לספק מזון לרך הנולד, מדובר באקט מחבר שאין שני לו בין האם הטרייה לבין התינוק שלה. במשרד הבריאות ממליצים להתחיל בפעולת ההנהגה לאחר הלידה באופן. ההנקה הקריטית מכולן היא "ההנקה הפותחת", כלומר ההנקה הראשונה של התינוק שמתבצעת בשעה הראשונה שלאחר הלידה.
בשעה זו התינוק מחזיק בחושים מחודדים והוא עירוני במיוחד, דבר שעשוי לתרום מאוד להנקה בהמשך חייו התינוקיים. כדי להניק בצורה הטובה והנוחה ביותר עבור השניים, חשוב להקפיד על אחיזה וישיבה נכונה. אלו ינעימו את זמן ההנקה, הן לאם והן לתינוק, ואפשר יהיה להתמקד בקסם שבחוויה הזו. קראו כאן את כל הטיפים בנוגע להנקה, אחיזה וישיבה נכונה לתינוקות.
בחירה במקום נוח להנחה
חשוב להניק את התינוק תוך ישיבה במקום שיהיה נוח לאם. מקום נוח הוא בדרך כלל כורסא או כיסא מרופד, מיטה בעלת מסעד נוח וכו'. אם יושבים על כיסא, רצוי שהרגליים יגיעו לרצפה וכך תהיה שליטה ביציבות. כמו כן, חשוב לדאוג לכך שבמהלך ההנקה יהיו מים ונשנושים נגישים לאם.
אופן הישיבה במהלך ההנקה
ישיבה זקופה תתרום לנוחות ההנקה של האם. בשלב הראשון חשוב לשבת ישר ככל הניתן. כדי להגביר נוחות, מומלץ להיתמך בכרית שמונחת מאחורי הגב, ושרפרף עליו ניתן להניח את הרגליים.
מנח התינוק למול האם
חשוב שגוף התינוק יהיה צמוד לגוף האם, כאשר פניו מצויים למול השד. כדי לעשות זאת, ניתן להניח את התינוק על גבי כרית, ובגובה שיתאים לגובה השד. שתי לחייו צריכות להיות מופנות למול השד, ואף מול הפטמה. הבטן של התינוק צריכה להיות מופנית כלפי גוף האם, והראש והישבן שלו באותו הגובה.
האחיזה של האם בתינוק
האחיזה בתינוק במהלך ההנקה היא חשובה – יש לאחוז בעורף התינוק ולא בראש, כך שאפשר יהיה לחבק את אזור הישבן שלו באמצעות המרפק. לאחר מכן יש לתמוך בשד עם היד החופשית, כאשר הבוהן היא היחידה שנחה מעליו.
מה עושים בתחילת ההנקה?
בתחילת ההנקה פיו של התינוק מתרחב, וזו בדיוק ההזדמנות לקרב את השד לפיו, באמצעות היד. תחילה השפה העליונה של התינוק קרובה לפטמה והתחתונה רחוקה, עד לרגע בו הוא מתחיל לינוק באופן עצמאי. לתינוק יש רפלקס מולד הקרוי "רפלקס החיפוש", באמצעותו הפה נפתח כאשר הוא חש בהגשת השד.
אם התינוק נרדם, אפשר לגרות אותו לאכול בכל מני דרכים – נענוע, החלפת החיתול וכו'. במידה והתינוק נכון לינוק והוא עירני לשם כך, ניתן להחליף לו את החיתול כשמסיימים להניק.
במהלך היניקה עצמה
פעולת ההנקה צריכה להימשך עד לרגע בו התינוק שובע, שכן חלב האם מסייע בהקניית תחושה של שובע ובעלייה במשקל התינוק. הדרך לזהות זאת היא כאשר על פניו יש הבעת שובע, ומרגיש שהוא מתנתק מהשד. בשלב ההתנתקות מהשד הראשון, רצוי לאפשר לו מרחב אווירי קל, ואז להגיש לו את השד השני ליניקה.
הנקה מחזורית
נשים רבות לא מקפידות על הנקה מחזורית, דבר שגורם בהמשך לבעיות יניקה וגודש בשדיים. כאשר מקפידים על הנקה מחזורית של התינוק, כלומר אחת לשעתיים שלוש, מונעים את אותן בעיות פוטנציאליות.
3 תנוחות הנקה נפוצות לאם היולדת
תנוחת עריסה
מדובר בתנוחה המסורתית והנפוצה מכולן – האישה ישובה על כורסא \ מיטה \ ספה, והזרועות שעונות על כריות או משענות ייעודיות לידיים. התינוק מונח בהתאם לשד בצד הנבחר, כאשר זרוע האם חובקת אותו ותומכת בראש שלו. את התינוק ניתן להשכיב על כרית הנקה שממוקמת בגובה השד.
תנוחה צדית
זוהי תנוחה שמתאימה בייחוד לנשים שעברו ניתוח קיסרי, או שמא צריכות להניק שני תינוקות באותו הזמן. בתנוחה זו התינוק לא נשען על הבטן, אלא שכוב על הצד. בהנקה מסוג זה, חשוב להקפיד שיש לתינוק מרווח עבור רגליו.
תנוחת שכיבה
אם בתחילת דרכה חשה בעייפות תמידית, ולכן רוצים לפעמים להניק מהמיטה. ניתן להניק את התינוק תוך שכיבה על הצד, כך שהוא שוכב גם כן ממול. יש לכוון את התינוק בצורה שהפה שלו יהיה מול הפטמה. תנוחת הנקה זו מתאימה במיוחד לנשים שסובלות מכאבי תפרים או טחורים.