מזל טוב! התחלת סוף סוף את הטרימסטר השני המיוחל! אם סבלת מבחילות עד עכשיו, סביר להניח שהן יהיו בקרוב מאחורייך (או שהן כבר הסתיימו). בחודש הרביעי תצטרכי להמשיך ולבצע בדיקות שגרתיות, אספנו את הבדיקות הללו עבורך:
חשוב שתבצעי סקירת מערכות מוקדמת כחלק מתקופת מעקב הריון חודש רביעי
מדובר בבדיקה מרגשת מאוד, את יכולה לראות את חלקי הגוף של העובר הקטן שלך. את הבדיקה צריך לתאם מראש והיא צריכה להתבצע בין השבועות ה-14 ל-17 להריון. מטרת הבדיקה היא לראות האם ישנם מומים מולדים, או איזשהן חריגות במבנה גופו של העובר. המיקום של השליה וכמות של מי השפיר נבדקים גם כן בשלב זה.
הרופא גם יבדוק את הגדילה של העובר ביחס לגיל ההיריון. חשוב לציין כי לעיתים ישנה סטייה בקשר לגודל העובר. הכוונה היא שלעיתים העובר עשוי להיראות גדול יותר לעומת שבוע ההיריון. דעי כי אם זו חריגה מינורית, סביר להניח כי אין לך סיבה לדאגה (גם הרופא יאמר לך זאת וגם טכנאיות האולטרסאונד שתפגשי בהמשך ההיריון).
בטח תשמחי לשמוע שבמהלך הבדיקה הזו הרופא יוכל לעדכן אותך האם מדובר בבן או בת. אם את מעוניינת לשמור זאת בסוד ולא לדעת את מין העובר, חשוב להודיע על כך לרופא קודם לכן כדי שלא יאמר לך במהלך הבדיקה (וגם כדי שתדעי להסיר את עינייך מהמסך בזמן הבדיקה).
חלבון עוברי הינה בדיקה חובה בעת מעקב הריון חודש רביעי
את הבדיקה הזו תצטרכי לבצע בין השבוע ה-16 לבין השבוע ה-19 ו-6 ימים. בבדיקה זו נבדקים החלבונים בדמך ותוצאות הבדיקה יוכלו להראות האם יכול להיות מצב שהתינוק ילקה בתסמונת דאון או במומים אחרים.
זוהי בדיקת דם שניתן לבצע בקופת החולים והיא אחת מהבדיקות השגרתיות שהרופא ישלח אותך אליהן.
האם צריך לקבוע תור למי שפיר בזמן החודש רביעי ?
זוהי בדיקה פולשנית שצריך לבצע בשבוע ה-17. לא כל אישה צריכה לבצע אותה. במידה ויהיה צורך, רופא הנשים שלך יפנה אותך. בבדיקה זו בודקים את התאים שמופרשים אל מי השפיר ומטרתה לבדוק האם העובר סובל ממומים במערכת העצבים או אם יש לו מחלות גנטיות כלשהן.
חשוב לציין, כי בשונה מבדיקות אחרות, הבדיקה הזו שוללת תסמונת דאון בכמעט 100 אחוזים. נשים רבות מעדיפות להימנע ממנה מכיוון שישנו סיכון להפלה כתוצאה מהבדיקה.
האם בעת המעקב ניתן לבדוק מה הסיכוי שיהיה לעובר תסמונת דאון?
זוהי שאלה לגיטימית שעולה בקרב נשים הריוניות רבות בתקופה זו של ההיריון. התשובה לכך אינדיבידואלית. הסיכון הוא תלוי גיל. ככל שגילך גבוה יותר, כך הסיכוי עולה.
איך את נראית בתקופה הזו?
אם הבחילות עברו, כדאי לנצל את התקופה הזו לפעילות גופנית שתחזק את גופך. נשים רבות תוהות האם ניתן לשחות בתקופה זו והתשובה היא – כן! אם ההיריון שלך לא מוגדר כהריון בסיכון, את יכולה ואפילו מומלץ שתשחי אחת לשבוע לפחות. אם את מעדיפה פעילויות ספורטיביות אחרות, את יכולה כמובן לעשות הליכה או לרכב על אופניים. העיקר שגופך יהיה פעיל.
חשוב לציין כי ההמלצה לביצוע פעולות אלו הינה רק אם ביצעת אותן לפני ההיריון. מומלץ לבצע פעילויות ספורטיביות שביצעת קודם ולא להתחיל בפעילויות חדשות שהגוף שלך לא רגיל אליהן. סביר להניח שהבטן שלך עדיין לא יצאה לגמרי החוצה. בטח שמת לב שהעור שלך נהייה רך יותר מבדרך כלל ושהשיער שלך מלא ברק.
למקרה שהרחת לאחרונה ריח שונה מגופך, דעי שזה לא סתם. ריח הגוף שלך משתנה בשלב זה של ההיריון. נשים רבות מדווחות כי בשלב זה של ההיריון, ריח הזיעה שנידף מהם השתנה. זו כנראה הסיבה לכך שנשים רבות מוצאות את עצמן מתקלחות לעיתים קרובות יותר במהלך היום. אם את אחת מהן, חשוב שתדעי שההמלצה היא לעשות שימוש מינימלי בדאורדורנט מכיוון שהתכשיר עלול לגרום לסתימה של בלוטות הזיעה.
את מבצעת מעקב ורוצה לדעת איך העובר שלך נראה?
העובר שלך מתחיל לזוז, הוא יכול לסגור את כפות הידיים לאגרופים וייתכן שתראי אותו מוצץ אצבע באחת מבדיקות האולטרסאונד (אין ספק שמדובר במחזה מרהיב). הפנים שלו ממשיכות להיות יותר ויותר ברורות והוא אפילו מתחיל להוציא צלילים ראשונים. מערכת העצבים שלו מתפתחת וזו הסיבה שטווח התנועות שלו מתרחב, את בטח מרגישה את זה.