משחה לתפרחת חיתולים

הורים רבים מכירים את "תפרחת החיתולים" – תופעה של אדמומיות וגירוי באיברים אותם מכסה החיתול, הנפוצה בעיקר בחודשי הקיץ. מדובר בתופעה נפוצה המדאיגה את ההורים ומטרידה (עד כדי סבל) את התינוקות, אך ניתנת למניעה במידה ומקפידים על החתלה והחלפת חיתול בתדירות המתאימה, ניקיון יסודי ושימוש במשחות החתלה.

 

מי את תפרחת חיתולים?

תפרחת חיתולים היא למעשה תגובה של העור למצבים המשתנים של חומציות שתן וצואה. מדובר בתופעה שפוגשת כשליש מהתינוקות עד לגיל שנה – מה שהופך אותה לתופעה שכיחה יחסית.
תפרחת החיתולים פוגעת באזורים שמכסה החיתול – לרבות המפשעה, חריץ העכוז וקפלי העור. העור, שהופך לאדמומי ומגורה, לעיתים מתכסה בנקודות אדומות.

 

ממה נגרמת תפרחת חיתולים?

ההתפרצות נובעת בעיקר מהשילוב שבין חום ולחות לבין שתן וצואה בתוך החיתול – כל אלו יחד, בחיכוך עם העור, יוצרים את הגירוי הראשוני. ברגע שהחומציות עולה, העור הופך מגורה יותר, ועשויות להתפתח פטריות וכן חיידקים.

 

איך נזהה תפרחת חיתולים?

ראשית, נשים לב לשינויים בעורו העדין של התינוק. גירוי, אדמומיות ולעיתים יובש יוכלו להעיד על פריחה. במקרים חריגים יותר נראה גם פטריות, כיבים או חתכים. מומלץ להסתכל גם בין קפלי עורו של התינוק.
כמו כן, נשים לב לשינויים במזג רוחו של התינוק ובהתנהגותו – הוא ישדר לנו שמשהו כואב או מציק לו, בעיקר בשעת החלפת החיתול. מאופיין בבכי כאשר נוגעים או רוחצים את העור שבאזור החיתול.

 

החלפת חיתולים בתדירות גבוהה

אחד מצעדי המנע שניתן לעשות על מנת למנוע תפרחת חיתולים הוא ההקפדה על החלפת החיתול בתדירות גבוהה יחסית – בתדירות כזו שהחיתול "לא יספיק" להתמלא ולהיספג בנוזלים. ברמה המעשית, מדובר בהחלפה מידי שלוש שעות לפחות (למעט שעות הלילה).

יש להחליף לחיתול חדש לפני שעות השינה, ביום ובלילה, ולהחליף שוב מיד עם שלב ההתעוררות והקימה. הפרשת צואה, לעומת זאת, מחייבת בהחלפת חיתול כמה שיותר מהר. צואה רטובה, שלשולים ועוד, אף מגבירים את הדחיפות.

 

חשיבותם של משחות ההחתלה למניעת תפרחת חיתולים

יש למרוח קרם החתלה בכל אחת מהפעמים שאתם מחליפים חיתול, זאת לאחר ניקוי של האזור. יש לוודא שניקיתם גם בין קפלי העור שנוצרים מהשומן התינוקי – בין הקפלים עלולים להצטבר הזיעה וההפרשות. הניקיון המחייב, בשילוב עם מריחת הקרם למניעת תפרחת חיתולים, יסייעו להקל על העור שנצרב מחומציות ההפרשות השונות ומהלחות שבתוך החיתול וכן למנוע התפתחות חיידקים ופטריות.

למעשה, הקרם מייצר שכבת הגנה איתנה ועמידה השומרת על עור התינוק העדין מפני הלחות, השתן, הצואה ושאר ההפרשות, ובכך מונע רטיבות ואדמומיות. לצד כל אלה, הקרם מאפשר לעור להמשיך לנשום.

 

ואם בכל זאת נוצרה "תפרחת חיתולים"?

לעיתים גם לאחר הקפדה מרובה על ניקיון יסודי ועל מריחת הקרם למניעת תפרחת חיתולים, השילוב של הלחות וההפרשות איתן יותר ומייצר אדמומיות וגירוי בעור. במקרים אלו, יש לעבור לשימוש במשחות הייעודיות לטיפול במקרי תפרחת חיתולים.
משחות ייעודיות למטרה זו פועלות להרגעת העור המגורה. בנוסף, קרם רגיל (כפי שהוזכר קודם לכן) אמור לייצר חציצה בין העור לבין ההפרשות. קרם ייעודי זה יעשה זאת בצורה איתנה אפילו יותר מהקרם הרגיל.

 

מריחת משכה ייעודית לטיפול בתפרחת חיתולים

בטרם מריחת המשכה הייעודית לטיפול בתפרחת חיתולים, יש לשטוף את האזור ביסודיות עם מים. במידה ואין באפשרותכם לשטוף, מומלץ להרטיב מעט את העור ולייבש. אין להשתמש בסבון רגיל – אלא רק בסבון עדין במיוחד, עדיף כזה המכיל חומרים שירגיעו את העור, לדוגמת אלוורה או שמנים. את הסבונים ניתן להחליף בשמני אמבט טיפוליים, בעיקר כאלה המיועדים לעור התינוק העדין והרך.

 

מתי צריך לגשת לרופא?

במקרה של אדמומיות או גירוי קיצוני, או שימוש במשחות שלא מקל על המצב, יש להתייעץ עם רופא מומחה. במקרה שמופיעים תסמינים מדאיגים – כיבים בעור, פצעים שלא מגלידים, עור יבש ומקולף, פטריות לאורך זמן או כאב חריג של התינוק באזור – מומלץ להתייעץ עם רופא. רופא מומחה יוכל להמליץ לכם על משחות ייעודיות המכילות חומרים אנטי-בקטריאליים, או תרופות כאלו ואחרות להקלה על הדלקת בעור והאדמומיות.

שימו לב שכל מריחה של משכה כזו או אחרת תעשה על פי הוראות הרופא המומחה בלבד. מומלץ, מעל המשחה הניתנת על ידי הרופא, להמשיך ולמרוח גם משחה למניעת תפרחת חיתולים – שתפקידה, כאמור, הוא לייצר את החציצה האיתנה בין העור לבין ההפרשות.

זכרו – הדרך העיקרית למנוע תפרחת חיתולים היא באמצעות היגיינה. ניקיון יסודי, מקלחת יומית, החלפת חיתול מידי שלוש שעות ושימוש במשחות!

אולי יעניין אותך גם

תינוק עם כובע ורוד
מחלות שכיחות אצל תינוקות
מוות בעריסה 

מוות בעריסה הינו מצב של מוות פתאומי ובלתי מוסבר של תינוק מתחת לגיל שנה, שעשוי להתרחש בזמן שהוא ישן. ככלל, מוות בעריסה הוא הסיבה העיקרית

קרא עוד »
תינוק מוציא לשון
מחלות שכיחות אצל תינוקות
לשון קשורה 

לשון קשורה הינו מונח המבטא מצב בו תינוק נולד עם לשון קשורה בחלקה התחתון לרצפת חלל הפה. מדובר בבעיה מולדת שבה הרקמה שמקשרת בין הלשון

קרא עוד »
עובר של תינוק
מחלות שכיחות אצל תינוקות
הדברים שמזיקים לעובר שלך

  אתן מכירות את אלה שבזמן ההריון אוכלות בשביל שניים ולפעמים שלושה, הן מוותרות על המאבק המתמשך והמתיש כנגד מלאך ההשמנה, וכל קילוגרם שהן עולות,

קרא עוד »
ילדה עם מעיל בשלג
מחלות שכיחות אצל תינוקות
שיעול אצל תינוקות

המערכת החיסונית של התינוקות עדינה ביותר, ולכן כל תסמין, קטן ככל שיהיה, מצריך טיפול מיידי. אחד הסימפטומים היותר מלחיצים הוא שיעול, בעיקר אצל תינוקות בני

קרא עוד »
ילד מודד חום
מחלות שכיחות אצל תינוקות
איך להיזהר משפעת לילדים

מגפת השפעת הופיעה לראשונה בשנת 1743 באירופה ומאז פרצה בתקופות נוספות, אם כי בסוגים שונים (למשל השפעת הרוסית, שפעת החזירים וכדומה) אשר בכולם גבתה קורבנות

קרא עוד »
תינוק ישן במיטה
מחלות שכיחות אצל תינוקות
השפעת שינה על מחלות לתינוקות

אלברט איינשטיין פעם אמר "בשלושה דברים אפשר לבהות ללא הפסקה: אש בוערת, מים זורמים, ומישהו אחר עובד". אלברט איינשטיין כנראה לא ראה הרבה תינוקות ישנים

קרא עוד »
ציוד רפואי
מחלות שכיחות אצל תינוקות
מחלות לב וכלי דם בהיריון ולתינוק

השינויים הפיזיולוגיים במערכת הלב וכלי הדם, המתרחשים בגופה של האישה בזמן ההיריון, כגון: עליה בנפח הדם, עליה בתפוקת הלב ועליה בקצב הלב – מאפשרים לגוף

קרא עוד »