השינויים הפיזיולוגיים במערכת הלב וכלי הדם, המתרחשים בגופה של האישה בזמן ההיריון, כגון: עליה בנפח הדם, עליה בתפוקת הלב ועליה בקצב הלב – מאפשרים לגוף האישה לשאת את ההיריון, ולעמוד בכל הצרכים הגופניים הנחוצים לו בתקופה זו. שינויים אלו מהווים גורם של לחץ על הגוף, ועלולים לגרום למחלות שונות גם בנשים בריאות, במהלך הריונן.
מהן מחלות אלו
תופעות כגון: דפיקות לב חזקות, תחושה של החסרת פעימה או קצב לב לא סדיר וקוצר נשימה, הינן שכיחות במהלך ההיריון. לרוב אין סיבה לדאגה, אך ישנם מקרים שתופעות אלו עלולות להעיד על התפתחות מחלות שונות עקב ההיריון. מחלות כגון: יתר לחץ דם, רעלת היריון ואי ספיקת לב, עלולות להיווצר במהלך ההיריון, ולהידרדר למצבים מסוכנים יותר לאם ולילוד. כדי לטפל במחלות אלו נדרש בעיקר מעקב.
יתר לחץ דם
מוגדר כלחץ דם העולה על 90\140. לחץ זה גורם ללב "לעבוד" קשה יותר כדי להזרים דם לכלי הדם, ומחליש את שריר הלב ואת דפנות העורקים. מצב זה יכול להוביל לאי-ספיקת לב, להתפוצצות העורק ולשבץ, ומסכן את האם והעובר. הטיפול במקרה זה הוא תרופתי, ובמקרים קשים אף אשפוז לשם מעקב. יתר לחץ דם בנשים בהיריון, עלול להוביל לרעלת היריון.
רעלת היריון
נגרמת, כנראה, על-ידי חומר המופרש מהשליה, וגורם לתחושה כאילו ההיריון "מרעיל" את הגוף. הסימנים המעידים על המחלה הם: בצקות, עלייה פתאומית במשקל, הפרעות בראייה, כאבים בחלק העליון של הבטן ובראש, וכן חלבון גבוה בשתן. המחלה עלולה לפגוע בכבד ובמערכת קרישת הדם, ובמצבים קשים יותר, יכולים להופיע פרכוסים הדומים לאפילפסיה.
הטיפול במקרים אלו, הוא הפסקה יזומה של ההיריון.
אי ספיקת לב
כאשר הלב, אינו מסוגל להזרים את כל הדם המגיע מהריאות לגוף, מצטבר דם בכלי הדם הנמצאים בריאות, ונגרם קוצר נשימה וקושי בזמן מאמץ. תופעה זו קורית בדרך כלל, לקראת סיום ההיריון, או בחודשים הראשונים לאחר הלידה.
הטיפול הוא תרופתי, וברוב המקרים התופעה אף תחלוף מאליה והלב יתאושש. ישנם מקרים בהם הלב יישאר פגוע, עד כדי צורך בהשתלת לב ובמקרים נדירים התופעה עלולה לגרום למות האם.
גילוי מוקדם
תופעות שונות, המופיעות בגיל צעיר, עלולות להצביע על התפתחות עתידית של מחלות לב וכלי דם אצל האם, במהלך ההיריון, למשל:
סכרת היריון
עליה ברמות הסוכר בדם, הינה תופעה ידועה אצל נשים בהיריון, וניתנת לגילוי על-ידי בדיקת דם פשוטה ולטיפול בעזרת תזונה נכונה. הסכרת עלולה להוביל לעליה בלחץ הדם ולרעלת היריון.
לידה מוקדמת
של עובר עם משקל נמוך. נשים אלו יהיו בעלות נטייה לדלקות, היקף מותניים רחב, ורמות גבוהות של שומנים בדם.
נשים עם מחלות לב מולדות
נשים הסובלות ממחלות לב כרוניות וזקוקות לטיפול תרופתי קבוע, נמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכי הריון. סיבוכים כגון: הפלות, לידה מוקדמת, התפתחות איטית של העובר ואף מותו ברחם האם. ההמלצה לנשים אלו היא לקבל ייעוץ טרם ההיריון, ממומחים בתחום המיילדות, ההרדמה והלב, זאת כדי להביא בחשבון את כל האפשרויות, ולהיערך בהתאם.
בייעוץ כזה, נשקלת לדוגמה האפשרות לביצוע ניתוח מקדים, ועל-ידי כך טיפול בבעיה לפני הכניסה להיריון או תכנון מראש של ניתוח קיסרי. ישנם אף מצבים בהם יומלץ לאישה, לא להיכנס להיריון כלל. כדי לפקח על הבעיה, מבוצעת לנשים אלו, בנוסף למעקב היריון רגיל הכולל בדיקה גופנית, גם בדיקה אקו – קרדיוגרפית.
לידה
ברב המקרים, ההמלצה ליולדת הסובלת מבעיות לב וכלי דם – היא ללדת בלידה רגילה עם צוות מקצועי, הכולל מלבד מילדת, גם קרדיולוג ומרדים. במהלך הלידה נעשה שימוש בניטור לבבי ולעיתים יש אף צורך בהכנסה ישירה של צנתר ללב, כדי לקבל במדויק את עוצמת הלחצים הקיימים עליו. רב ההריונות והלידות של נשים הסובלות ממחלות לב, מסתיימים בהצלחה וללא נזק לאם וליילוד.
סיכום
מחלות לב וכלי דם עלולות להופיע במהלך ההיריון או להתעצם, במקרה של מחלות כרוניות. מחלות כגון: יתר לחץ דם, רעלת היריון ואי ספיקת לב, מסכנות את האם והעובר אך ניתנות "לניהול", בעזרת מעקב אחר סימנים המעידים על הימצאותן וייעוץ טרום היריון. ברב המקרים היריון כזה מסתיים בהצלחה, ורק במקרים מסוימים, יש צורך לשקול הימנעות מהיריון כלל.