כמעט אצל כל אמא חדשה מתעוררת השאלה לגבי חלב אם וההתלבטות האם להאכיל את תינוקה בחלב אם או בפורמולה. רוב ארגוני הבריאות העולמיים ממליצים על הנקה עם חלב אם. במאמר זה נרחיב על כל הקשור בחלב אם: מהם יתרונות ההנקה? מה השוני בין חלב אם לפורמולה? כיצד לאחסן חלב אם? ולמה כדאי דווקא לאימהות להניק?
יתרונות וחסרונות חלב האם על הפורמולה
יתרונות לתינוק | יתרונות לאם | סיכונים בהזנה מפורמולה |
במחקרים שנערכו יתגלה כי תינוקות הניזונים מחלק אם נמצאו בעלי אינטליגנציה גבוהה יותר מאשר תינוקות הניזונים מפורמולה. | תמיד יש חלב, אין צורך ללכת לקנות ולא קיים סיכוי להישאר בלי. | כל פורמולה בעלת מבנה שונה, תמיד קיים החשש שבסוגי פורמולה מסוימים יש עודף או חוסר בחומר או מרכיב הנחוץ וחיוני לתינוק. |
חלב האם מכיל גורמים דוחי זיהום ובכך מספקים הגנה על מערכת העיכול של התינוק. | החלב תמיד זמין יחד עם האמא, אין צורך לסחוב בקבוקים, מים ופורמולות. | הפורמולה מיוצרת בפס ייצור רחב מאוד וקיים החשש לכשלים בהליך הייצור בהרכב הפורמולה. |
בחלב האם נמצא הלקטופרין הפועל ביחד עם נוגדים ומדכאי התפתחות חיידקים הנמצאו כגורם העיקרי לזיהום במעי תינוקות. | חלב אם לא עולה כסף, בניגוד לפורמולות שיקרות מאוד. | |
תינוק הניזון מחלב אם נחשף מיידית למגוון אורגניזמים ונוגדים המגיעים דרך האם, ובכך המערכת החיסונית מתחזקת מאוד. | בזמן ההנקה משוחרר אצל האמא הורמון הגורם לה לתחושת אהבה ומחזק את הקשר בין האם לתינוק. | |
חלב האם מכיל חלבון הקושר את הברזל ועוזר לגוף התינוק בספיגת הברזל | הנקה דוחה את חזרת המחזור החודשי. | |
חלב האם מכיל אנזימים הגורמים לניצול אופטימלי של המזון: פירוק סוכר, שומנים ופחמימות. | מחקרים קבעו שאימהות מניקות בעלות סיכוי נמוך יותר ללקות בסרטן השד, בסרטן השחלה ובסרטן בלוטת התריס. | |
אם מניקה תחזור מהר יותר למשקלה של לפני ההיריון. | ||
ההנקה גורמת להתכווצות מהירה יותר של הרחם לאחר הלידה וחזרתו לגודל הטבעי. |
להנקה עם חלב אם אין חסרונות בריאותיים לתינוק ולאם איך ישנם חסרונות הקשורים יותר לתחום הלוגיסטיקה, למשל: רק האמא יכולה להניק באמצעות חלב אם, לפעמים זה לא כזה קל כמו להאכיל מבקבוק ומעורר תחושת מבוכה ואי נוחות לאם. כמעט על כל חסרונות ההנקה ניתן להתגבר באמצעות שאיפה ואחסון חלב אם.
אחסון חלב אם
קיימות מספר דרכים לשאיבת חלב אם: שאיבה באופן ידני, שאיבה במשאבה ידנית ושאיבה באמצעות משאבה חשמלית. אך בניגוד לשאיבת חלב האם, לאחסון חלב האם דרך אחת בלבד. חשוב מאוד לשמור על כל הכללים לאחסון חלב האם, פגיעה בחלב האם והזנת התינוק בחלב אם מקולקל יכול להוביל להשלכות רבות ומסוכנות לתינוק:
- לאחר שאיבת החלב עלינו לאחסן אותו במקרר או במקפיא.
- אפשר לשמור חלב אם עד 10 שעות בטמפרטורות של 19-22 מעלות צלזיוס ועד 4 שעות בטמפרטורות של 22-25 מעלות.
- ניתן לאחסן חלב אם במקרר עד 8 ימים.
- חלב אם יכול להתאכסן עד 14 ימים במקפיא, במקפיא אשר לא נפתח כל יום החלב יכול להיות עד 3-4 חודשים בתוך המקפיא.
- בהקפאה עמוקה בטמפרטורה של מתחת למינוס 19 מעלות יכול החלב לשהות במקפיא מעל חצי שנה.
לסיכום
חלב אם או פורמולה זו השאלה הפופולרית ביותר בקרב היולדות החדשות. ההתלבטות תמיד קיימת אצל כל אמא ואמא אך לא כל אמא מודעת ליתרונות הרבים של חלב אם ונמנעת מהנקה בשל החסרונות המעטים שלה. אך בעזרת שאיבה ואחסון נכון של חלב האם אפשר להתגבר כמעט על כל החסרונות של ההנקה ובו זמנית להנות מכל היתרונות של חלב האם לאמא ולתינוק.