ההבדלים תמיד מגיעים והפערים הם עצומים. התינוק בגיל חודשיים הוא לא כתמול שלשום. הוא מגלה את החיוך, את אימו, את גפיו ואת העולם. לראשונה הוא גם עובר חניכה בעולם הרפואה ומקבל את חיסוניו הראשונים. אלו הם השינויים שיחווה הפעוט שלכם ושלכן בגיל חודשיים.
מוטוריקה
במהלך החודש השני ניתן לראות תנועות יותר שלמות ומדויקות. התינוק מגלה את ידיו ובמשך זמן ממושך יתבונן בתנועתן, בהכנסתן לפיו ובמציצת אגרופיו. התינוק יותר שולט בתנועותיו וגופו חזק יותר. זה השלב בו מציגים בפני התינוק את משטח המשחק "והאוניברסיטה", שם הוא יכול לפרוק את מרץ גופו ואת הצורך לנוע.
ככל שתהיה הקפדה רבה יותר שהתינוק זז, מתנועע ופעיל פיזית, הוא כך מחזק את גפיו ושריריו. אם יושט לידו חפץ, כמו האצבע שלנו, או צעצוע המתאים לגיל, הוא יוכל להחזיקו מספר דקות. בגיל חודשיים התינוק נמצא 'בשלב האוראלי'. שלב זה הוא הנקודה בה התינוק חווה את כל העולם דרך פיו. הוא יכניס לשם חפצים או גפיים והפה יהווה נקודת הממשק שלו עם העולם.
בלוטות הרוק של התינוק החלו להפריש רוק עוד ברחם אולם בסביבות גיל חודשיים מתחיל התינוק לרייר באופן משמעותי ולעתים אף מייצר יותר רוק מכפי שהוא מסוגל לבלוע. הרוק של התינוק עשיר בחלבונים שמונעים הדבקה במחלות ולכן חשוב לציפוי החפצים שהתינוק דוחף לפיו.
המלצה – בשעות בהם התינוק ער, השכיבו אותו על הבטן כדי שיחזק את שרירי הצוואר וחגורת הכתפיים. בנוסף, הוא ירים את ראשו ויתחיל לדחוף אחורנית עם רגליו כהכנה לתהליך הזחילה.
שינה
בדומה לחודש הראשון, תינוק יישן בממוצע 15.5 שעות ביום. זמן השינה והאכילה אינו מסודר עדיין ומחזיר השינה שלו קצרים מאוד, כ- 60 דקות. זמני האכילה עדיין אינם מסודרים אך בממוצע ירצה התינוק לינוק אחת ל-3 שעות בערך. גיל חודשיים יכול להיות נק' מפתח באימון התינוק בהרדמות עצמאית.
ניתן להתחיל להרגיל את התינוק להירדם בכוחות עצמו, אם יונח בשכיבה בעריסתו כאשר הוא רדום חלקית ולא רדום לגמרי. בדרך זו תוכלו לסייע לתינוקכם ללמוד להירדם לבד בחודשים הבאים. בשעות הערות הניחו לו לשכב על הבטן, אולם תמיד אך ורק תחת השגחה.
חשוב מאוד! זהו מונח מפחיד ומזעזע אך חשוב להתייחס אליו. על מנת למנוע מוות בעריסה, הקפידו להשכיב את התינוק על הגב בלבד!
התפתחות חושית
יכולות החישה של התינוק משתפרות בניגוד ליכולות שהיו בגיל חודש, ובשלב זה גדל הטווח בו הוא מסוגל לזהות ולהבחין באנשים. המרחק גדל מ- 30 ל- 50 ס"מ. הקשר של התינוק עם אימו מתחזק בתוצאה ישירה של חידוד חוש הראייה, ועכשיו מזהה אותה באופן הרבה יותר ברור בזמן היניקה.
חוש השמיעה של התינוק ממשיך אף הוא להתפתח. תינוקות בני חודשיים נהנים בעיקר כאשר הם שומעים את קול אימם. למרות זאת, הם יביעו הנעה להקשיב גם למוסיקה ולצלילים. מוזיקה לתינוקות וצלילי המובייל יהיו נהדרים.
תקשורת
בשלב זה, התינוק לומד להקשיב ומסוגל לזהות קולות מוכרים ואף להבדיל אותם מקולות ורעשים חדשים. תגובת התינוק לרעשים, צלילים ודיבור תהיה להסתובב ולהפנות את תשומת ליבו למקור הרעש. ניהול שיחה עם תינוק לעיתים נראה שטותי, אך מאחר ותינוקות תמיד לומדים וקולטים מידע, זה יעזור לו מאוד!
חשוב לנהל עמו שיחות כדי לסייע לו לבצע הקשר בין הקול לבין המיקום במרחב וללמדו שישנן דרכי התבטאות נוספים לגוף וצרכיו מלבד בכי. תוך כדי הדיבור שלנו, התינוק יעקב אחרי תנועות השפתיים, הבעות הפנים שלנו והצלילים שאנחנו מפיקים. ככל שהתינוק יאזין יותר לשיחה – הוא ילמד לתקשר עם סביבתו באמצעים אלו.
בגיל חודשיים כבר קיימת לו היכולת אותה למד שבועיים קודם לכן והיא החיוך המכוון. כעת, כאשר התינוק מרוצה הוא יחייך וינענע את גופו והבכי יהיה שמור רק למצבים בהם לא מרוצה.
מערכת חיסונית
בגיל חודשיים, כאשר התינוק ייבדק בטיפת חלב, הוא יקבל את החיסונים הבאים:
- חיסון מחומש ראשון (טטנוס, דיפטריה, שעלת, דלקת קרום המוח ופוליו)
- חיסון פרבנר (לחיידק הפנאומוקוק, הגורם לדלת ריאה ולדלקת קרום המוח)
- חיסון רוטה, הניתן בטיפות נגד הנגיף הגורם לשלשולים ולהקאות.