עליה במשקל בהיריון

ככלל, עלייה במשקל הינה אחד הגורמים שעשויים להלחיץ מאוד נשים בהיריון. יש נשים שחוששות לעלות הרבה במשקלן ושבשל כך, יהיה להן קשה לחזור למשקלן המקורי לאחר הלידה. מסיבה זו, נשים בהיריון לעיתים מקדישות חשיבות יתר לבדיקת משקלן במהלך ההיריון. תגובות שונות שמקבלת האם מהסביבה לאחר הלידה, עשויות אף הן להשפיע על ההתעסקות שלה בגופה ובמשקל שהצטבר. 

 

מה נחשב ל"עלייה נורמאלית" במשקל?

עליה של כ 12 קילוגרמים נחשבת לעלייה נורמאלית. קצב העלייה במשקל במהלך ההיריון הינו 2 – 1 במהלך השליש הראשון ולאחר מכן, עלייה של כ 300 גרם בשבוע. יחד עם את, גם עליה של כ 15 קילוגרמים עשויה להיחשב תקינה, בפרט כשמדובר באישה הריונית שמבנה גופה רחב. יתרה מכך, נשים אשר נוסף למשקלן 15 קילוגרמים במהלך ההיריון, חוזרות למשקלן המקורי מהר יותר מנשים שעלו פחות במשקלן.

 

כיצד יש להתייחס לעליה במשקל?

בהיבט הרפואי, חשוב להתייחס לעלייה תקינה במשקל בעיקר אצל אישה שמוגדרת רזה או שסובלת מתת משקל. אישה שסובלת מתת משקל חייבת לעלות לפחות כ 10 קילוגרמים במהלך ההיריון וזאת בכדי להימנע מסיבוכים של לידת תינוק במשקל נמוך, אך יחד עם זאת, אם התינוק עולה במשקל באופן תקין, אזי כנראה שאין השפעה של משקל אמו על משקלו.

ככלל, נשים שיש להן משקל עודף עוד מלפני כניסתן להיריון, לרוב תלדנה תינוקות גדולים מהממוצע אך בד"כ הן גם תעבורנה את ההיריון בקלות יותר מאשר נשים רזות. הסיבה לכך טמונה בעובדה שנשים עם משקל עודף רגילות לשאת במהלך היום יום תוספת של משקל. יחד עם זאת, נשים בעלות עודף משקל סובלות לרוב מהופעת וורידים ברגליים, מצרבות, מכאבי גב, מרגליים עייפות, מדלקות עור שנובעות מחיכוך והזעה עוד.

קושי נוסף אשר קיים אצלן מתבטא בביצוע אלחוש אפידורלי במהלך הלידה. גם במקרים של ניתוח קיסרי, עשויים להופיע סיבוכים אצל נשים משקל יותר מאשר אצל נשים רזות.

 

האם המשקל שהצטבר במהלך ההיריון נעלם לאחר הלידה?

לאחר הלידה, נעלמים מגופה של האישה כ 6 קילוגרמים ראשונים. כעבור כמה ימים, נעלמים מגופה כ 4 – 3 קילוגרמים נוספים וזאת בעיקר בשל הפרשת נוזלים והטלת שתן מוגברת.

 

השפעת ההיריון על מבנה הגוף

מלבד עלייה במשקל, גם מבנה הגוף עשוי להשתנות וכמו כן, הרחם שהתרחב אמור להתכווץ חזרה. גם שרירים שנעשו רופפים נוטים לרוב להתכווץ בחזרה והתהליך לרוב מתרחש עם ככל שהזמן עובר. להנקה גם יש השפעה משמעותית על משקל היולדת, היות ומדובר בפעולה המצריכה הוצאת אנרגיה מהאישה. בנוסף, ההנקה משפיעה בדרך כלל גם על התכווצות הרחם.

מבחינה רפואית, ההמלצה היא לא להיכנס למרתון בכדי להשיל את המשקל שהצטבר, אלא לנוח לאחר הלידה ולנסות לשיל את הקילוגרמים העודפים בהדרגתיות וברוגע.

 

חשיבות העלייה במשקל בהתאם להמלצות

עם השנים, המלצות שונות לגבי עלייה נכונה במשקל אצל אישה הרה נקבעו עפ"י מחקרים והן נועדו לקבוע טווח של עלייה במשקל שמטרתו להגדיל את הסיכויים להולדת תינוק בריא עם משקל תקין. נשים אשר מתחילות היריון עם משקל עודף עשויות להיות בסיכון גבוה לעלייה גדולה במשקל וכמו כן, הן עלולות להיות חשופות לסיבוכים בלידה, לסוכרת היריון וכיו"ב.

מצד שני, עלייה מועטה במשקל עשויה לגרום ללידה מוקדמת וכן, לסוכרת ולהשמנה אצל הילד.

 

כיצד יש לנהוג כדי לעלות במשקל באופן תקין?

לעלייה תקינה במשקל במהל ההיריון ישנה חשיבות גבוהה והיא מתאפשרת עבור כל אישה, באם תתנהל היא באופן נכון. על כל אישה שרוצה לוודא שהמשקל שיתווסף לה במהלך ההיריון יהיה תקין, לוודא כי היא אוכלת אוכל בריא, דואגת לעצמה לארוחות מסודרות, מגבירה את צריכת הפירות והירקות ומזון שהוכן בבישול ביתי וכיו"ב.

כאשר אישה הריונית שמה את התזונה גבוה בסדרי העדיפויות שלה, היא יכולה להצליח לפקח על המשקל המתווסף לגופה ולעבור את תהליך ההיריון באופן בריא יותר.

 

היריון כפול

במצב בו אישה הריונית נושאת בבטנה תאומים, אין הדבר אומר כי עליה לאכול הרבה יותר ממה שנוהגת  לאכול באופן יומיומי. היריון כפול, בו אישה נושאת ברחמה תאומים (או יותר) תוספת של בין 17 ל-22  קילוגרמים לגופה הינה סבירה עבורה.

אולי יעניין אותך גם

קופסת כדורי מרשם
השפעת ההריון על האמהות
צרבת בהריון

צרבת הינה תופעה אשר יוצרת תחושה של אי נעימות ואף של כאב למי שסובל ממנה, וזאת בעקבות מעבר של מיצי הקיבה אל הוושט. במהלך היריון,

קרא עוד »
אישה בהריון בחזייה לבנה
השפעת ההריון על האמהות
מה מרגישים במהלך ההיריון?

כבר בתחילת ההיריון, מערכות הגוף מתחילות לפעול באופן שונה מהרגיל והן מתאימות את עצמן לצרכיה של האישה ההריונית, ובפרט לצרכי התפתחות העובר שבבטנה. מעבר לשינויים

קרא עוד »
אישה עם כאב ראש
השפעת ההריון על האמהות
כאבי ראש ומיגרנה בהיריון

כאבי ראש ומיגרנות במהלך ההיריון, בד"כ משפיעים על נשים הריוניות במהלך השליש הראשון או השלישי. ככלל, קיים שוני בין כאבי ראש שהופיעו עוד לפני ההיריון

קרא עוד »
כדוריות דם אדומות
השפעת ההריון על האמהות
אנמיה בהריון

אנמיה הינה מצב רפואי שבו חסרים בגוף תאי דם אדומים, שאחראים על נשיאת חמצן לרקמות הגוף. מצב כזה, שבו הרקמות לא מקבלות מספיק חמצן, עשוי

קרא עוד »
דובוני גומי צבעוניים
השפעת ההריון על האמהות
הגורמים לסוכרת היריון 

במהלך ההיריון, רמתם של ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון עולה, והם גורמים לגוף האישה להיות עמיד בפני אינסולין ולפיכך, התגובה של הגוף לאינסולין – פוחתת ורמת הגלוקוז

קרא עוד »
אישה עם אדמומיות בלחי
השפעת ההריון על האמהות
טיפוח העור בזמן ההיריון

תקופת היריון כרוכה בשינויים הורמונליים אשר טומנים בחובם שינויים במראה העור וברגישותו. ככלל, רוב השינויים בעורה של אישה הרה מופיעים בשלבים המתקדמים יותר של הריונה

קרא עוד »
אישה בהריון בשדה
השפעת ההריון על האמהות
עור ואסתטיקה בהיריון 

ככלל, בתקופת ההיריון חלים אצל האישה שינויים באזורים שונים בגוף. חלק מהשינויים נראים לעין וחלקם לא. השינויים ההורמונליים בגופה של האישה ההרה הינם מהותיים וזאת

קרא עוד »