כבר בתחילת ההיריון, מערכות הגוף מתחילות לפעול באופן שונה מהרגיל והן מתאימות את עצמן לצרכיה של האישה ההריונית, ובפרט לצרכי התפתחות העובר שבבטנה. מעבר לשינויים החיצוניים אשר כוללים את הבטן ההריונית ואת המשקל שמצטבר בעקבות ההיריון, חלק מהנשים ההריוניות סובלות גם מתופעות שונות שחלקן אף נפוצות.
תחושת עייפות מרובה במהלך ההיריון
במהלך ההיריון, גופה של האישה ההריונית משתמש בכל מאגרי האנרגיה שעומדים לרשותו והדבר בד"כ גורם לעייפות רבה עבור האישה. את העייפות המרובה מרגישה האישה ההריונית בד"כ בחודשי ההריון הראשונים, ולרוב גם לקראת סוף ההיריון.
העייפות המוגברת מתרחשת כתוצאה מעלייה בכמות הדם בגופה של האישה, מהגברת קצב פעימות ליבה, מעיכול מהיר של סוכרים שונים, מהידלדלות מאגר הוויטמינים והמינרלים שבגופה ומהעומס הרב שמוטל על הכליות במהלך תקופת ההיריון.
בחילות והקאות
בטרימסטר הראשון של ההיריון, בחילות והקאות נפוצות מאוד ולא תמיד ידועה הסיבה להן. ההנחה היא שהן מתרחשות כתוצאה משינויים הורמונאליים או נפשיים בגופה של האישה. לרוב, הקאות ובחילות מופיעות בשעות הבוקר. בכדי להקל על ההקאות והבחילות, על האישה ההריונית לאכול מנות קטנות של אוכל בהפרשי זמן קצרים ולא לדלג על שום ארוחה. כמו כן, מומלץ להימנע ממאכלים מטוגנים ולהרבות בשתיית מים.
נפיחות בשדיים
במהלך תקופת ההריון, עשויה להופיע נפיחות באזור השדיים של האישה ההריונית. לרוב, השדיים גדלים במהלך תקופת ההריון בשל בלוטות החלב שמתפתחות וגדלות בתוכן. שינויים נוספים שעשויים להתרחש באזור השדיים כוללים: שינוי שצבעם, הופעת בלוטות שומן סביב הפטמות, הופעתן של סימני מתיחה עליהם ועוד.
שתן
במהלך תקופת ההריון, הכליות בגופה של האישה ההריונית גדלות מעט ולפיכך, מפרישות יותר פסולת. ייצור השתן הולך וגדל וכתוצאה מכך, האישה ההריונית זקוקה לשירותים לעיתים תכופות יותר. בזמן הטלת השתן, עשויה האישה ההריונית לחוש בצריבות שיתכן כי מצביעה היא על זיהום בנרתיק או על דלקת בדרכי השתן, שמלווים לרוב בכאבי בטן ובתכיפות מתן שתן.
גודש באף
תופעה שכיחה בזמן ההיריון הינה היווצרות של גודש באף שנגרמת בעקבות נפיחות במעברי האף הפנימיים.
עצירות
במהלך ההריון, האישה ההריונית עשויה לסבול מעצירות, שנגרמת בעיקר בשל העלייה בהורמון הפרוגסטרון. לעיתים, בנוסף לעצירות, עשויה האישה ההריונית לסבול גם מגזים.
טחורים
תופעה מוכרת במהלך ההריון והלידה הינה הופעתם של טחורים. וורידים באזור פי הטבעת – מתנפחים ויוצרים תחושת גירוי, ובמקרים חמורים יותר תחושה של כאבים חזקים שעשויים להיות מלווים בדימום. הסיבות לטחורים לרוב הן היעדר רציפות בזרימת הדם באזור פי הטבעת או עצירות.
כאבי בטן
במהלך ההריון, עשויה האישה ההריונית לסבול מכאבי בטן הנובעים מסיבו שונות. חלק מהנשים סובלות מכאבי בטן הנוצרים כתוצאה מהלחץ של הרחם שגדל.
קוצר נשימה
תופעה נוספת שעשויה להתרחש במהלך ההריון הינה קוצר נשימה. התופעה מתרחשת במהלך היום, לרוב לאחר פעילות מאומצת, אך גם כאשר האישה שוכבת על הגב. הסיבות העיקריות לקוצר נשימה במהלך ההיריון כוללות שינויים הורמונאליים ולחץ של הרחם על הסרעפת.
נימול
כתוצאה מהצטברות נוזלים, עשויה להתרחש תופעה הנקראת "נימול", אשר מוכרת בדרך כלל כיד או כרגל ש"נרדמת". אצל האישה ההריונית, תופעת הנימול עשוה להתרחש במהלך חודשי ההריון האחרונים.
התכווצות שרירים
התכווצויות של שרירים במהלך ההריון, עשויות להתרחש בעיקר בשעות הלילה במהלך השינה. מדובר בהופעתם של כאבים חדים והתכווצויות באזור כף הרגל ובאצבעותיה או בשרירי הירך או השוק. לרוב הכאב חולף לאחר פרק זמן קצר ותחושת הכאב נעשית מעומעמת.
דימום בחניכיים
גם הופעתם של דימום ורגישות בחניכיים עשויה להתרחש במהלך ההריון, כאשר הסיבות לה נעוצות בעלייה ברמת ההורמון פרוגסטרון או בחוסר בוויטמין C.
לסיכום
תקופת ההריון מלווה בשינויים הורמונאליים ופיזיים המתרחשים בגופה של האישה, בעיקר בחודשים הראשונים של ההריון. שינויים אלה גורמים לתחושות שונות שעשויות להתבטא באי נוחות או באי נעימות ואף עשויים לגרום לאשה ההריונית לכאבים. יחד עם זאת, חודשי האמצע של ההריון נחשבים לנוחים ונעימים יותר וגוף האישה מסתגל יותר להריון.
נשים מסוימות אף עשויות להרגיש מלאות אנרגיה ככל שחודשי ההריון מתקדמים. חשוב כי האישה ההריונית תעקוב אחר השינויים הפיזיולוגיים וההורמונליים שמתרחשים בגופה, במהלך ההריון ותקפיד על התאמת שגרת היום יום שלה, על אכילה ושתיה נכונה וכמו כן, על ריבוי מנוחה, בכדי להצליח להתגבר על תחושות לא נעימות ו/או כאבים ולעבור את תקופת ההריון בשלווה ככל האפשר.