במהלך ההיריון, רמתם של ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון עולה, והם גורמים לגוף האישה להיות עמיד בפני אינסולין ולפיכך, התגובה של הגוף לאינסולין – פוחתת ורמת הגלוקוז בדם עולה. השינויים הללו מתרחשים לרוב באמצע תקופת ההיריון ועד תומו, והם חיוניים עבור ההזנה הנחוצה להתפתחות של העובר.
בכדי לשמור על רמת תקינות הגלוקוז בדם של האישה ההרה, הפרשת האינסולין בגופן עולה משמעותית בתקופת ההיריון. יחד עם זאת, רמת הגלוקוז אצל חלק מהנשים ההרות הינה גבוהה מאוד ולכן גופן אינו מסוגל לייצר מספיק אינסולין בכדי להעביר את כל הסוכר לתוך התאים בגוף. מצב זה מוגדר כ"סוכרת היריון".
גורמים
על אף שמדובר במחלה המתרחשת בקרב נשים הרות שונות והסיבות להתפתחותה נחקרו כמה וכמה פעמים, עדיין אין הסבר מרכזי להתפתחותה של סוכרת ההיריון. יחד עם זאת, מחקרים מראים כמה גורמים אשר עשויים לחשוף את האישה ההרה בפני סיכון לחלות במחלה וביניהם:
היסטוריה אישית ומשפחתית
ככל שלאישה ההרה יש היסטוריה של סוכרת היריון או שיש לה קרובי משפחה אשר לקו בסוכרת היריון, ככך עשויה היא להיות חשופה למחלה. בנוסף, אישה שעברה מספר הפלות בחייה, נמצאת בסיכון גבוהה יותר לחלות בסוכרת היריון.
השמנת יתר
ממצאים מראים כי ככל שהאישה ההרה סובלת מהשמנת יתר, או שהיא עלתה במשקלה במהירות במהלך ההיריון, כך היא תהיה יותר בסיכון לחלות בסוכרת היריון.
תסמינים לסוכרת היריון
ככלל, חלק ניכר מהנשים שחולות בסוכרת היריון אינן סובלות מתסמינים קליניים מסוימים, אולם התסמינים העיקריים של סוכרת היריון מתבטאים בשתן מרובה ובצימאון מוגבר. בנוסף, הסוכרת עלולה להוות סיכון עבור ההיריון מאחר והיא משפיעה באופן ניכר על ההתפתחות התקינה של העובר. ממצאים מראים כי סוכרת היריון קשורה למומים בעובר, להפלות, ללידה מוקדמת, לצורך בלידה בניתוח קיסרי ועוד.
איך ניתן לאבחן סוכרת היריון?
כדי להצליח לאבחן סוכרת היריון, יש לבצע לאשה ההריונית בדיקות סקר מקדימות. ככלל, ישנן שתי בדיקות מרכזיות שבאמצעותן ניתן לאבחן את המחלה:
בדיקת מבחן סבילות לגלוקוז
בדיקה שמבוצעת בין השבוע ה 24 לשבוע ה 28 להיריון. בבדיקה זו האישה ההריונית שותה תמיסה שמכילה גלוקוז כאשר לאחר מכן, רמת הגלוקוז בדמה – נמדדת. באם התוצאה מעידה על ערך הגבוה ממאה וארבעים מיליגרם לדציליטר, יש צורך להמשיך לבדיקה של העמסת סוכר.
בדיקת העמסת סוכר
בדיקה ששל העמסת סוכר מתבצעת לאחר צום של שמונה שעות לפחות. הבדיקה מתחילה בצריכה של 100 גרם סוכר שלאחריה נבדקת רמת הסוכר בדם של האישה בכמה נקודות זמן שונות. אבחנה של סוכרת מתקיימת כאשר לפחות שני ערכים אינם תקינים או כאשר הערך של הסוכר לאחר הצום – אינו תקין.
הטיפול לסוכרת היריון
הטיפול בסוכרת היריון מותאם לכל חולה באופן אינדיבידואלי. מטרת הטיפול היא לגרום לכך שערכי הגלוקוז בדם, בזמן הצום, לא יהיו גבוהים מערך מסוים שנקבע. חלק מסוים מנשים שלקו בסוכרת היריון יצטרכו להתחיל בטיפול ע"י אינסולין ובחלק מהנשים ניתן יהיה לטפל באמצעות טיפול תרופתי שמרני יותר.
יש לשתף פעולה עם הרופא המטפל בכדי להוריד את רמת הסוכר בדם בזמן ההיריון. לפי התוצאות המתקבלות מהבדיקות יכול הרופא להמליץ על שינויים בתזונה או בתרופות. כאשר האישה ההרה מקפידה לשלוט על רמות הסוכר בדם, היא עשויה להפחית את הסיכוי להתפתחות של מחלת הסוכרת אצל התינוק ומגדילה את הסיכוי שייוולד תינוק בריא ובמשקל תקין.
הטיפול הטוב ביותר בסוכרת הריונית כולל מעקב אצל רופא נשים, ביצוע פעילות גופנית מתונה, קבלת סיוע מתזונאית ולעיתים גם מאנדוקרינולוג. כשמדובר בסוכרת קלה, ניתן לטפל בה באמצעות המלצות תזונה וכן, פעילות גופנית. כשמדובר בסוכרת יותר קשה, יש צורך לבצע מעקב בתדירות גבוהה יותר, מאחר וקיימים בה סיכונים גדולים יותר.
בנוסף, אישה הריונית נדרשת גם להיעזר במכשיר המודד את רמת הסוכר שלה בדם וזאת כדי לעקוב אחר הטיפול שניתן עבורו ולוודא שהוא מייצב את רמת הסוכר בגופה.
דרכים למניעת סוכרת היריון
מאחר ואין לאדם את היכולת לשנות את התורשה או את ההיסטוריה שלו, הדרך היעילה ביותר למנוע או להפחית את הסיכון לסוכרת היריון היא באמצעות יישום של אורח חיים בריא, ע"י פעילות גופנית ותזונה בריאה, עוד לפני תחילת ההיריון.