התפתחות תינוקות – 4 עד 6 חודשים

'הוא משתנה מיום ליום' הוא הביטוי היחידי שמתאים לתאר את שינויי התינוק. בשנתו הראשונה, הוא מבצע קפיצות מדרגה מטורפות מחודש לחודש. באופן בולט, גילאים 4 – 6 חודשים הם משמעותיים בהם החושים מתחדדים והבנת הסביבה מתגבשת. 

 

שינה

בגיל ארבעה חודשים ישנים מרבית התינוקות שנת לילה רציפה במשך כ- 7-8 שעות. במשך היום יישן התינוק פעמיים. בסך הכל ישקע בשינה כ- 14 שעות ביממה. כאשר יגיע לגיל 5 חודשים, התינוק יהיה ערני יותר ויותר במהלך היום. בדרך כלל, רוב התינוקות מסוגלים לשמור על שנת לילה רציפה, אך זה הגיוני אם יצטרכו לקום לאכול פעמיים בלילה.

בכדי להימנע מקיטועים בשינה, נסו לשמור על שגרת ערב. שגרה מסייעת לתינוק ללמוד להירדם בעצמו. נסו להשכיב את התינוק במיטתו כשהוא ישנוני אך לא כשהוא ישן באופן מלא בכדי ללמד אותו כיצד להירגע ולשקוע בשינה בכוחות עצמו.

בגיל חצי שנה כבר לומד התינוק להתהפך מצד לצד בכוחות עצמו, לכן אל תתפלאו אם תמצאו אותו על בטנו כשהרדמתם אותו על גבו, אין בכך כל בעיה! הסכנה למוות בעריסה קטנה משמעותית בגיל חצי שנה. תינוקות נוטים להתהפך ולהתגלגל מתוך שינה. טיפ חשוב – פנו את מיטת התינוק מבובות וצעצועים שעלולים לחנוק את התינוק או להגביל את תנועתו בלילה.

 

תזונה

בטווח הגילאים המדובר, משקל התינוק יהיה כפול מזמן הלידה. בהתאם להמלצות משרד הבריאות, יש להתחיל מתן של ברזל מגיל ארבעה חודשים ועד גיל 18 חודשים (כולל). ניתן להפסיק לתת להם תוספי ברזל ברגע שבדיקות הדם לא מראות חוסר.

בגיל 6 חודשים רצוי לשלב באופן מדורג מזונות משלימים בתזונתו של התינוק, במקביל להנקה או צריכת תרכובות מזון לתינוקות. זאת מאחר ובגילאים אלה הזנה בחלב אם או בתרכובת מזון לתינוק אינה מספקת את כל צרכיו. יש לחשוף את התינוק למזונות מוצקים משלימים בכמויות מזעריות בלבד. החל מגיל חצי שנה ניתן להגדיל את כמות המזון המשלים בהדרגה, עד שיגיע לנפח של ארוחה מלאה.

מגיל 6 חודשים, יש לחשוף את התינוק בצורה נרחבת יותר למזונות משלימים – מחיות שונות, פירה של ירוקות מאודים. בכל יום יש לחשוף את התינוק לסוג אחד או שניים של מזונות משלימים וזאת בכדי לזהות אם מפתח תגובות אלרגיות. בשלב זה צריך להרגיל את התינוק בהדרגה להאכלה מכפית. חלק מהתינוקות ידחקו את הכפית החוצה עם לשונם מיד כשתנסו להכניסה לפיהם. רצוי להשתמש בכפית לתינוקות.

 

תקשורת

בגיל ארבעה חודשים התינוק מסוגל להביע צחוק ושמחה, הנאה ושעשוע באמצעות צחוק מתגלגל וחיוך רחב מלווה בקולות גרגור של שביעות רצון. חיוך בחזרה אל התינוק ולהגיב לו בצחוק יהיו התגובות הטובות ביותר. פנו אליו במגוון קולות וצלילים.

החל בתקופה זו ועד גיל חצי שנה התינוק ילמד לבטא את כל הצלילים אשר נחוצים להתפתחות השפה והדיבור שלו. חשוב מאוד לעודד את התינוק לפתח יכולות תקשורת עם סביבתו. זהו השלב שהתינוק מזהה את תנועות פניכם, כאשר תגיבו אליו בצחוק ובחיוך הוא ילמד זאת ממכם, ההורים.

רמת התקשורת של התינוק משתפרת עוד יותר מכיוון שהוא מתחיל להבין שהוא בנאדם בפני עצמו, בנפרד מאמו וכעת הוא לומד להבחין בתגובות של אנשים כלפיו וכלפי מעשיו. כתגובה לבכי – ייגשו אליו ההורים וכשיזרוק מידיו חפץ ירימו אותו עבורו וישיבו לידיו. בגיל חמישה ושישה חודשים יגלה התינוק את המשחק 'מחבואים 'וקוקו'. הצחוק המתגלגל כעת הוא סממן ודאי להנאה ושבעות רצון והבכי מבטא תלות כאשר מתרחקים ממנו והוא נשאר לבד.

 

התפתחות החושים

בגיל ארבעה חודשים מתחדדת ראייתו של התינוק והוא מסוגל להבחין לא רק בגוונים שונים אלא גם בצבע-על-צבע. התינוק גם מסוגל לראות למרחקים גדולים יותר. כעת התינוק מסוגל לעקוב אחרי תנועתם של אנשים במרחב. בשלב זה צבע העיניים של תינוקכם ממשיך להשתנות אך בגיל חצי שנה, מתקבע צבע העיניים.

ראייתו של התינוק ממשיכה להתפתח ולהשתפר. התינוק מסוגל להבחין בעצמים מרוחקים ולמקד את עיניו מבלי לפזול. למרות השיפור ביכולות הראייה, עדיין יוכל להבחין בין צבעים אשר שונים זה מזה באופן ברור, ממרחב הכחול – אדום – צהוב.

אולי יעניין אותך גם

תינוק יושב על כיסא
התפתחות תינוקות
התפתחות השפה בגיל שנה וחצי

המצלמה מוכנה. הקלטות וואטסאפ רצות מצ'אט משפחתי אחד לאחר. הרגע בו התינוק אומר את מילותיו הראשונות, או לומד להבחין בין אמא לאבא הן חלק מהרגעים

קרא עוד »
יד מחזיקה חיתול
התפתחות תינוקות
גמילה מחיתולים

גמילה מחיתולים היא אחד מהתהליכים המעוררים חשש יותר מכל תהליך אחר לאורך ההורות. זוהי דרך שצריך לעבור על הילד שלכם. לפעמים קצרה ולפעמים ארוכה, אבל

קרא עוד »
הורים ותינוק במיטה
התפתחות תינוקות
התפתחות התינוק בחודש שני

ההבדלים תמיד מגיעים והפערים הם עצומים. התינוק בגיל חודשיים הוא לא כתמול שלשום. הוא מגלה את החיוך, את אימו, את גפיו ואת העולם. לראשונה הוא

קרא עוד »
תינוק מחייך על שטיח
התפתחות תינוקות
שלבים בהתפתחות התינוק

הורים מבולבלים? שומרים בפעם הראשונה על אחיינית שלכם? לא מבינים מה עובר על בנכם? זה מאוד הגיוני. יש כל כך הרבה שלבים בהתפתחות התינוק. לרוב

קרא עוד »
ילדה כותבת במחברת
התפתחות תינוקות
אבחון וזכאות להתפתחות הילד

חוק ביטוח בריאות ממלכתי קובע כי על המדינה לספק טיפולים לילדים הזקוקים להם בשל בעיות התפתחותיות ורפואיות. שירותי אבחון וטיפול יינתנו רק לפי אישור שניתן

קרא עוד »
תינוקת עם קשת לשיער
התפתחות תינוקות
התפתחות תינוקות בחודש הראשון

החודש הראשון בחייו של התינוק הוא תקופה מסקרנת מאוד. התינוק עובר התפתחות מטורפת, ולמעשה בחודש הראשון הוא רק נחשף לאוויר העולם וכבר עליו להתאים את

קרא עוד »
תינוק מחייך יושב על דשא
התפתחות תינוקות
התפתחות התינוקות לפי שלבים

אפשר לשמור את האפליקציה לעדכוני ספורט. אפשר להמשיך לגלול בפייסבוק. אבל, כנראה שתזניחו אותם בצד ותעקבו ב- 50 עיניים אחרי התפתחת בנכם או בתכם. נס

קרא עוד »