החודש הראשון בחייו של התינוק הוא תקופה מסקרנת מאוד. התינוק עובר התפתחות מטורפת, ולמעשה בחודש הראשון הוא רק נחשף לאוויר העולם וכבר עליו להתאים את עצמו. ריחות, רעשים, מגע, תזונה, שינה, תפקודי גוף. ציר ההתפתחות הוא מסקרן וכמות התהליכים אשר אנו עוברים רק בתחילת דרכינו היא מדהימה ובלתי נתפסת. ככה נראה החודש הראשון בחייו של פעוט.
רפלקסים
התינוק נולד עם מספר רפלקסים. מערכת העצבים מתחילה להתפתח בהריון אך התהליך נמשך גם לאחר הלידה. רפלקסים אלו הם תגובות לגירוי. לדוגמה – רפלקס היניקה, איתו התינוק מסובב את ראשו לכיוון האם כאשר נוצר גירוי על לחיו ויפתח את פיו. רפלקס היניקה הוא חיוני וקריטי לחיוניות התינוק מחוץ לרחם. רפלקסים נוספים איתם נולד הם:
רפלקס מור
גורם לתינוק להקשית את גבו לאחור ולהושיט את גפיו בתגובה לבהלה או חרדה.
רפלקס הצעידה
גורם לכך שהתינוק מבצע צעדי הליכה כשרגליו פוגשות משטח וגופו ניצב.
רפלקסים אלו יעלמו תוך מספר חודשים לאחר הלידה.
שינה
בחודש הראשון, זה נדמה שהתינוק בעיקר ישן. למעשה, תינוק ישן בממוצע במהלך החודש הראשון כ- 15.5 שעות ביום. לתינוק לא יהיו מחזורי שינה סדירים מאחר ורק נולד. בזמן שמחזור שינה של מבוגר עומד על כ-90 דקות, מחזור שינה של תינוק הוא 60 דקות בלבד.
חשוב מאוד להקפיד על שעות פעילות קבועות. פעולות אלו יסייעו מאוד בקיבוע שעות השינה ושעות הערנות. בשעת הלילה יש להימנע ממשחקים ודיבורים מיותרים והקפידו על חשיכה ושקט כדי שהתינוק יפנים את משמעות שעות הלילה. בגיל הזה מורכבת בעיקר משנת חלום קלה יחסית (REM sleep) ופחות משינה עמוקה ולכן, הם יתעוררו בקלות יתרה.
התפתחות חושית
חוש הראייה
תינוקות רכים הם קצרי ראייה וכושר ראייתם לאחר הלידה מטושטש, לכן התינוק מסוגל לזהות עצמים ופרצופים כשהם קרובים לפניו, במרחק 20-30 סנטימטרים בלבד. במהלך החודש הראשון לחיים מתחילים יילודים ליצור קשר עין בעיקר עם האם בזכות ההנקה.
לפי מחקרים שונים, נראה שתינוקות בני יומם יעדיפו להתבונן בתווי פנים אנושיים על פני כל תמונה של צורה או צבע, ובהתאמה, הם יעדיפו פנים אנושיות. הם גם יעדיפו חפצים בעלי ניגודיות גבוהה שאותם קל להם יותר לזהות.
שימו לב – לעתים כשהתינוק מתבונן בחפצים קרובים הוא עלול לפזול. זהו מצב תקין בגיל זה. בגילאי שלושה או ארבעה חודשים פזילה מחייבת בדיקה של רופא עיניים מומחה לראיית תינוקות.
חוש שמיעה
התינוק מסוגל לזהות קולות. הוא יזהה ויעדיף את קולות הוריו אותם שמע עוד ברחם. תינוקות מעדיפים בעיקר צלילים גבוהים. לתשומת לבכם – ודאו שהתינוק מגיב לקולות. במידה וזיהיתם עיכוב או שאינו מזהה קולות, יש לפנות לבדיקת שמיעה. כיום, בכל בתי היולדות במדינת ישראל מבצעים בדיקת סינון שמיעה לילודים.
חוש הטעם
תינוקות מעדיפים טעם מתוק. בלוטות הטעם של תינוקות בני חודש אינן מפותחות עד לכדי להבחין בטעמים כגון חמוץ או מר. מצד שני, חוש הריח של התינוק מפותח מאוד, לרמה שהוא מסוגל לזהות את ריח חלב האם כבר אחרי לידתו.
תזונה
תינוקות יונקים עשויים לאכול באופן תכוף, נטול שעות מסודרות או מרווחים. תינוקות שניזונים מבקבוק עשויים לאכול 6-8 פעמים ביום. משקל גופו של התינוק במועד הלידה מורכב בין היתר מנוזלים. בימים הראשונים לחייו, יאבד התינוק יאבד כ- 10% ממשקל גופו. תוך שבועיים התינוק יחזור למשקלו המקורי בזמן הלידה.
קצב עלית המשקל יהיה תחת מעקב של צוות טיפת חלב, באמצעות עקומות הגדילה על מנת לוודא שהתינוק גדל ומתפתח כראוי.
תקשורת
בחודש הראשון, נשמע הרבה מאוד בכי. זהו אמצעי התקשורת היחידי העומד לרשותו. התינוק יבכה כשלוש שעות מדי יום. זהו דבר תקין לחלוטין, וככל שיתפתח, יגדל וילמד מילים חדשות תופעה זו תפחת. ככל שאתם, כהורים, תעמיקו את היכרות עם תינוקכן, תלמדו שבכי מתבטא באופנים שונים. אלה אותות שונים, הבאים ליידע אתכן שהתינוק רעב, צריך גירוי או שהחיתול רטוב.
כתגובה לרעש פתאומי עלול התינוק להגיב עם רפלקס מורו. שימו לב, במידה והתינוק בוכה ללא הפסקה, במשך שעות רבות, אליכם לפנות לברור אצל רופא הילדים כדי לשלול בעיה רפואית.