חוק ביטוח בריאות ממלכתי קובע כי על המדינה לספק טיפולים לילדים הזקוקים להם בשל בעיות התפתחותיות ורפואיות. שירותי אבחון וטיפול יינתנו רק לפי אישור שניתן מטעם קופת חולים, בידי רופא מומחה בנוירולוגית ילדים או רופא ילדים מומחה בעל ניסיון בתחום התפתחות הילד.
במקרים מסוימים שבהם ההמתנה לשירותי אבחון וטיפול עולה על הזמן שנקבע בכללי משרד הבריאות, קופות החולים עשויות לתת החזר עבור תשלום לשירות שניתן באופן פרטי.
בראשית הדברים
ישנם סוגים רבים של אבחונים. בהתאמה, השיקולים הם מקצועיים ונתונים רבות לשיקול דעתו של הצוות הרפואי. למשל, ההחלטה על תחילת תהליך אבחוני מבוססת על דעתו של הצוות המטפל והשיקולים למתן אבחונים אלו הם מקצועיים בלבד, בהתבוננות ארוכת טווח. שיקולים אלו לא קשורים להיבט החינוכי.
בנוסף, אבחון פסיכולוגי ייערך לילדים הזקוקים לכך לדעת הצוות המטפל בלבד. בהמשך לאלו, הערכה פסיכוסוציאלית, שמטרתה להבין את הבעיות מהן הוא סובל הילד, מהם הגורמים לשימורן והמשאבים הקיימים להתמודדות עמן, תינתן ע"י עובדת סוציאלית לכל ילד הזקוק לכך לדעת הצוות המקצועי. אבחונים בריפוי בעיסוק, בפיזיותרפיה ובהפרעות בתקשורת יינתנו בהתאם לדעת בעלי המקצוע בתחומים אלו במערכת הבריאות.
מי בכלל זכאי?
ישנם מספר קריטריונים, המחולקים לקבוצות גיל ותתי תנאים בתוך אלה. ראשית כל, ילדים עד גיל 18 זכאים לאבחון רפואי, כולל אבחון רפואי של הפרעות קשב וריכוז (ADHD). שנית, ילדים עד גיל 9 זכאים לאבחון ולטיפול פרא רפואי בחסות צוות רב מקצועי. בהמשך לאלו, ילדים שהוגדרו כבעלי נכות התפתחותית זכאים לטיפולים פרא רפואיים עד גיל 18, בהתאם לצורך וללא הגבלה.
כמו כן, ילדים אשר אובחנו על הספקטרום האוטיסטי זכאים לטיפולים מגיל האבחון ועד גיל 18.
כיצד ממשים זכאויות אלו?
תהליכי הבירוקרטיה עלולים להיו מורכבים ומבלבלים. להלן שלבי מימוש זכויות הזכאויות:
קבלת אבחון
לצורך קבלת הפניה לאבחון ניתן לפנות לרופא הילדים המטפל. שירותי אבחון וטיפול יינתנו רק לפי אישור שניתן מטעם קופת חולים. האבחון יתבצע ע"י רופא מומחה בנוירולוגית ילדים או רופא ילדים מומחה בעל ניסיון בתחום התפתחות הילד.
מיקום
השירותים יינתנו במכונים להתפתחות הילד המוכרים על-ידי משרד הבריאות.
נותני השירות
השירותים הנ"ל יסופקו ע"י קופות החולים. באפשרות ההורים לבחור מטפל מבין ספקי השירות שהקופה המטפלת עובדת עימם.
מרחק
טיפול האבחון חייב להינתן במרחק סביר לבית המטופל.
אבחון לילדים ללא נכות
ילדים מגיל 4 עד 9 שאינם בעלי נכות התפתחותית, קלה או מורכבת, יכולים לעבור אבחון על-ידי גורם רפואי מוסמך, גם שאינו נכלל בסל הטיפולים של הקופה המטפלת או גורמי החוץ שעובדים עמה.
אבחון לילדים עם נכות
ילד הסובל מבעיה התפתחותית מורכבת – ליקוי ביותר מתחום אחד מתחומי ההתפתחות, יאובחן ויטופל במכון או יחידה המוכרים על-ידי משרד הבריאות.
דעו זכויותיכם
מסגרת הזמן היא חשובה, וככל שהמיידיות תהיה גבוהה יותר כך יהיה הטיפול יעיל יותר. דעו, משך ההמתנה המירבי לאבחון ולתחילת טיפול לא יעלה על 3 חודשים ממועד הפנייה. בנוסף, בטיפול הנקבע בתורים מתמשכים – תור ולאחריו עוד תור, לפי החוק אסור לרווח בין התורים לעלות על חודש. יש לדעת, שישנם מספר מקרים חריגים בהם קיימת עדיפות לילדים במסגרת השנה הראשונה לטיפולם:
- ילדים עם הפרעה התפתחותית הדורשים התערבות מקצועית מיידית.
- ילדי עולים בעלי הפרעה התפתחותית, במסגרת השנה הראשונה בה עלו לארץ.
- פג הנולד במשקל של פחות מ-1.5 ק"ג ולפני השבוע ה- 32 של ההיריון – זמן ההמתנה במקרה זה לא יעלה על שבועיים ממועד הפנייה לקופה. פג הנולד במשקל מעל 1.5 ק"ג או אחרי השבוע ה- 32 של הריון, זמן ההמתנה במקרה הזה לא יהיה ארוך יותר מחודש.
צידה לדרך
זהו צעד מורכב, אך ישנן הקלות. ילדים עד גיל 3, ילדים שהוגדרו כבעלי נכות וחברי קופה הזכאים להשלמת ההכנסה פטורים מתשלום השתתפות עצמית.
אבחון והתפתחות הילד הם מקור לחשש בקרב ההורים, שכן הם רוצים את הטוב ביותר לילדיהם. ידיעת התהליך, הזכאות ואופן הביצוע מקלים ויכולים להסיר מידה רבה של לחץ. במידה ודרוש אבחון, הצעד הראשון הוא המורכב ביותר. גם במקרה של אבחון פסיכולוגי, פנו לקופה המטפלת. התייעצות עם גורם מקצועי היא קריטית, ויש על מי לסמוך.