תזונה נכונה בהריון לפי חודשים

כבר עוד מתחילתו של ההיריון אנו מרגישות את גודל האחריות כלפי העובר המתפתח. מאחר והוא תלוי בנו וניזון מאיתנו, אנו מתחילות לחשוב פעמיים על התזונה שלנו, והאם היא מספיק טובה לתינוק הקטן שלנו?

 

הקשר שבין הריון ותזונה

בזמן ההריון התינוק שלך ניזון ממך, פשוטו כמשמעו. הוא מקבל ממך את כל הדרוש לו דרך חבל הטבור, לכן שעלייך לוודא כי מאגרי הויטמינים בגופך מלאים, כדי שתוכלי לשמור על בריאותך ועל ההתפתחות התקינה של העובר. בדיוק למטרה זו מומלץ כי נשים הריונות יטלו ויטמינים ויקפידו על אכילה מאוזנת ותזונה נכונה.

מהי התזונה המומלצת בהריון, והאם היא משתנה ככל שהריון הולך ומתקדם?

 

השליש הראשון: חודשים 1-3

 

מה קורה בשליש הראשון

השליש הראשון של ההיריון מתאפיין בתחילה בחוסר וודאות והרבה בחילות. בדרך כלל נשים מגלות כי הן בהיריון לקראת שבוע 4, לאחר האיחור במחזור. קצת לאחר מכן ייתכן כי יתחילו תופעות הלוואי הנפוצות; בחילות, הקאות וחולשה כללית.

באותן שבועות מתרחש בתוך הרחם דבר מדהים: הביצית המופרת מתחלקת שוב ושוב ונודדת בתוך הרחם עד אשר היא נצמדת לרירית הרחם ואז מתחיל להתפתח ממנה עובר. הרחם הולך וגדל לאט לאט, רמות ההורמונים בגוף עולות, ומערכות שונות בגופו של העובר מתחילות להתפתח.

בסיומו של השליש הראשון כבר כמעט תמיד ניתן לראות את מינו של העובר, ותווי פניו וגופו מקבלים את צורתם. כל ההתפתחות הזו תלויה רבות בבריאותך, ובמאגרי ויטמינים שונים בגופך.

 

תזונה נכונה בשליש הראשון

ההמלצה הגורפת לנשים בהיריון הינה הקפדה על ארוחות מאוזנות: חלבונים, פחמימות ושומנים, כך שגופך יקבל בכל ארוחה את הויטמינים הדרושים לו. ההתמודדות עם הבחילות בשליש הראשון אינה מאפשרת לעיתים את ההקפדה האידאלית על ארוחות.

אך יש להתאמץ ולהקפיד על ארוחות קטנות ובריאות, שיכולות גם לשפר את התחושה הכללית ולעזור להתמודדות עם הבחילות, המתגברות כאשר הקיבה ריקה.

 

השליש השני: חודשים 4-6

 

מה קורה בשליש השני

בשלב זה כבר סביר להניח שהבטן בולטת, שכן הרחם ממשיך וגודל, מגיע לגובה הטבור וממשיך עוד ועוד מעלה. העובר שלך כבר גדול יותר, ובקרוב גם תרגישי את התנועות הנמרצות שלו. המערכות המתפתחות כעת הן מערכת החושים, והמוח. לקראת סוף השליש השני של ההיריון העובר כבר מריח, רואה, ועליך לוודא כי את אכן מרגישה אותו זז במהלך היום.

 

תזונה בשליש השני

השליש השני מתאפיין בעלייה במשקל, נפח דם גבוה, ולחלק מהנשים מתגלה סכרת הריונית. חשוב לבצע את הבדיקה המגלה אם ישנה סכרת היריון או לא, שכן סכרת היריון שאינה מפוקחת ומטופלת עלולה להיגמר בעובר גדול שמעלה את הסיכויים לסיבוכים בלידה.

קיומה של סכרת מחייב תזונה מיוחדת ומותאמת אישית על ידי איש מקצוע. בכל תקופת ההיריון יש להקפיד על שתייה מרובה של מים, אך בשלב זה שתיית מים הופכת חשובה אפילו יותר שכן התייבשות עלולה לגרום לכיווצים לא רצויים ברחם.

המשיכי לאכול ארוחות קטנות במהלך היום, לפחות 5 ארוחות כאשר מתוכן 3 ארוחות עיקריות, והשתדלי שיהיה בהן את כל אבות המזון.

 

השליש השלישי: חודשים 7-9

 

מה קורה בשליש השלישי

מרבית הנשים מרגישות בשלב זה את משקל ההיריון, הבטן כבדה, התינוק בועט ומשתולל, ולעיתים לוחץ על שלפוחית השתן או על הקיבה. העובר כבר גדול, והוא לאט לאט יהפוך בשל לעולם שבחוץ. בתחילתו של השליש השלישי, בשבוע 28, מתחיל להיות מופרש חומר האחראי על הבשלתן של הריאות. ללא הבשלת הריאות לא יוכל העובר לנשום בכוחות עצמו לאחר הלידה.

 

תזונה נכונה בשליש השלישי

גודל העובר והתנוחה שלו לוחצים לפעמים על הקיבה, מה שגורם להופעתן של צרבות. הימנעי ממאכלים שמחמירים לך את התופעה, ואם הצרבות מטרידות אותך תוכלי לבקש מהרופא תרופה למניעת צרבות. אכילה במינונים קטנים יכולה לעזור לתחושת הכבדות, והקפדה על לקיחה של תוספי תזונה כמו ברזל ופרנטל יכולים לעזור לך לשמור על כוחך.

 

לסיכום

היריון הינה תקופה של שינויים ומאמץ, ולכן חשוב שתשמרי הן על עצמך ועל על העובר שלך. הגוף שלך מספק מזון וויטמינים לתינוק, ועל מנת שיהיה לך מהיכן לתת לו את אותם הויטמינים מומלץ להקפיד על תזונה נכונה: ארוחות מאוזנות הכוללות את כל אבות המזון (חלבונים, פחמימות ושומנים), לפחות 3 ארוחות עיקריות ו- 2 ארוחות ביניים אשר יעזרו לגוף שלך להתחזק.

במקרים מסוימים גם יקלו על תופעת הבחילות בשליש הראשון. מלבד אכילה נכונה, יש להרבות בשתיית מים וליטול ויטמינים בהמלצת הרופא.

אולי יעניין אותך גם

צלחת עם אוכל
טיפים לתזונה נכונה
השפעות תזונה בהיריון

למרות הבחילות, ההקאות, והחשקים העזים למאכלים, ואולי בדיוק בגלל כל זה, רצוי שכל אישה בהיריון תדע מהי התזונה הנכונה לה בהיריון, איך היא יכולה לעזור

קרא עוד »
סוכריות שוקולד על מקל
טיפים לתזונה נכונה
שוקולד לתינוקות

נדירים התינוקות והילדים שאינם אוהבים שוקולד, שוקולד מוכר כמאכל האהוב על ילדים ותינוקות. שוקולד זה אכן טעים, ולכן אין כמעט תינוק שלא אוהב אותו, אך

קרא עוד »
תוספי תזונה בצלחת
טיפים לתזונה נכונה
תוספי תזונה בהריון

גילית שאת בהריון. קודם כל, המון מזל טוב. חשוב שתדעי שלאורח החיים ולתזונה שלך במהלך ההריון יש השפעה על בריאותו של התינוק שלך. אם את

קרא עוד »
שייק בריאות ופירות
טיפים לתזונה נכונה
צמחונות וטבעונות בהריון

אם את צמחונית או טבעונית מסיבות אידאולוגיות או מכל סיבה אחרת, אין סיבה שתפסיקי בזמן ההיריון. ניתן בהחלט לשמור על תזונה צמחונית או טבעונית במהלך

קרא עוד »
תינוק שותה חלב מבקבוק
טיפים לתזונה נכונה
אחסון חלב אם

כמעט אצל כל אמא חדשה מתעוררת השאלה לגבי חלב אם וההתלבטות האם להאכיל את תינוקה בחלב אם או בפורמולה. רוב ארגוני הבריאות העולמיים ממליצים על

קרא עוד »
תינוק מואכל בכפית
טיפים לתזונה נכונה
מדריך מעבר לתזונת מוצקים 

כדאי לכם להתכונן השלב הזה הוא שלב מלכלכך במיוחד. התינוק הקטן שלכם טועם בפעם הראשונה מזון מוצק. ההתרגשות שלכם בשיאה, אין הורה שלא חווה את

קרא עוד »
תינוק אוכל יושב בכיסא
טיפים לתזונה נכונה
תזונת תינוקות

עובדות מוצקות ישר אחרי הלידה, מהרגע הראשון, אתם שם, ביחד, את והוא. בעולם משלכם. תחושת הקרבה והאחדות ביניכם, אלו רגעים יקרים של חיבור רגשי ופיסי.

קרא עוד »
אישה בהריון בשמלה ורודה
טיפים לתזונה נכונה
לאכול נכון בהיריון

מזל טוב! את בהיריון. תזונתך בתקופה הקרובה תשפיע רבות עלייך ועל העובר. אנחנו כאן כדי להסביר לך למה זה כל כך חשוב ואיך לעשות זאת

קרא עוד »