השפעות תזונה בהיריון

למרות הבחילות, ההקאות, והחשקים העזים למאכלים, ואולי בדיוק בגלל כל זה, רצוי שכל אישה בהיריון תדע מהי התזונה הנכונה לה בהיריון, איך היא יכולה לעזור לעובר שלה להתפתח בצורה הטובה ביותר, וממה כדאי להימנע?

 

לאכול בשביל שניים

העובר המתפתח מוגן ברחם, ובאמצעות השלייה וחבל הטבור לוקח ממך מכל מה שהוא צריך: ויטמינים ומזון. אם כן, התזונה שלך בתקופת ההיריון משפיעה על התינוק שלך ולכן תזונה עשירה בכל אבות המזון, שמירה על מאגרי הויטמינים והמינרלים בגוף ושתייה מרובה של מים ישמרו על גופך בריא, כך שתוכלי לספק לתינוק שלך את כל הדרוש לו.

 

תזונה מאוזנת

אז למרות שכולם חושבים שהעובדה שאת אוכלת בשביל שניים מאפשרת לך לאכול הרבה יותר מבלי להשמין, זהו מיתוס. תוספת הקלוריות המומלצת לנשים בהיריון אשר התחילו את ההיריון במשקל תקין, אינה עולה על 300 קלוריות נוספות ליום בשליש הראשון, ומגיעה לעד 450 קלוריות נוספות בשליש השלישי להיריון.

החשיבות הגדולה יותר מוקדשת לאיזון הארוחות, כך שבכל ארוחה קיים מגוון של מאכלים שונים במטרה לספק לגוף ולתינוק את כל המזון לו הוא זקוק כדי לגדול. יש לצרוך לאורך היום ירקות, פירות, חלבונים, פחמימות ושומנים.

הקפדה על 3 ארוחות גדולות יחסית שיהוו את הארוחות העיקריות, בנוסף ל- 2 ארוחות ביניים קטנות, תספק לך אנרגיה שתעזור לך לעבור את היום, תסייע לך להתמודד עם הבחילות, ותספק לעובר שלך את אבני הבניין להתפתחות תקינה.

 

נטילת ויטמינים

הקפדה על תזונה נכונה אינה מספקת לפעמים, ולכן ההמלצה לנשים בהריון ליטול תוספי תזונה במטרה למלא את המאגרים ולחזק את הגוף שעובד קשה מאוד בלייצר תינוק חדש לעולם.

 

חומצה פולית

ויטמין זה הינו אולי המוכר ביותר בהקשר של הריון, ויש לכך סיבה טובה. החומצה הפולית חשובה לגוף שלנו בעיקר בזמן ההיריון שכן ויטמין זה חשוב מאוד לתהליך הבנייה של תאי הגוף ולהתפתחות של מערכת העצבים המרכזית.

מחסור בחומצה פולית עלול לפגוע בהתפתחות התקינה של העובר ולגרום למומים במערכות שונות בגופו, כמו הלב, מערכת העיכול, מערכת העצבים ועוד. מאחר והריון אינו מתגלה מיד, ההמלצה היא ליטול חומצה פולית לפחות שלושה חודשים לפני שמתכננים הריון. יתרה מזאת, המלצת משרד הבריאות לנשים כיום הינה ליטול חומצה פולית כל תקופת הפוריות.

 

מולטי ויטמין

או בשמו הכי מוכר: "פרנטל". הפרנטל הינו מיקס של ויטמינים ומינרלים הידועים כמומלצים לנשים בהריון, במינון המומלץ של כל אחד מהם. את הפרנטל מומלץ להתחיל לצרוך מתחילת ההריון ועד סופו ויש כאלה הממשיכות ליטול אותו גם אחרי הלידה.

 

ברזל

מחסור בברזל אינו דבר ייחודי להריוניות, אך חשיבותו עולה בתקופה זו ולכן ישנו דגש מיוחד על ויטמין זה לנשים הריוניות. בזמן ההיריון, נפח הדם בגוף גדל, מאחר ונדרשת כמות גדולה יותר של דם לאיברי הגוף ולעובר שבבטן.

מסיבה זו, ובגלל שגם תינוקך שותף לצריכה של ברזל מהמאגרים שלך, מחסור בברזל שכיח אצל נשים הריוניות. רופאים ימליצו על נטילה נוספת של ברזל, מלבד המינון הקיים במולטי ויטמין, בדרך כלל לקראת השליש השני או במקרים ספציפיים אחרים.

 

השפעות שליליות של תזונה בהיריון

לצד ההמלצות על מה כן לצרוך ולאכול, קיימת רשימה של המלצות ממה להימנע מלצרוך בתקופת ההיריון.

 

אלכוהול

צריכה של אלכוהול בהיריון עלולה לגרום להפרעות חמורות לעובר שבבטנך, שכן השלייה המגינה עליו אינה חוסמת את עקבות האלכוהול שבדמך מלעבור אליו. נזקי שתיית אלכוהול בזמן ההיריון עלולים להתבטא ב"תסמונת האלכוהול העוברית" הכוללת תווי פנים מעוותים וייחודים לתסמונת, בעיות גדילה, בעיות התפתחות, בעיות למידה ועוד.

המלצת משרד הבריאות הינה להימנע לחלוטין ממשקאות אלכוהוליים כל תקופת ההיריון (וההנקה).

 

דגים נאים

תקופת ההיריון הינה תקופה רגישה לזיהומים, ולכן כל דג שאינו מבושל, ולצורך העניין גם בשר או עוף שלא בושלו עד הסוף אינם מומלצים לצריכה בהריון. מזון נא עלול להכיל חיידקים הגורמים למחלות קשות, וההתמודדות איתם עלולה לפגוע באם ובתינוק.

מאותן הסיבות בדיוק מומלץ שלא לצרוך גבינות פתוחות ששהו בתוך מי גבינה, מיצים שנסחטו במכונה שאינכן יודעות מתי נוקתה לאחרונה ומוצרים לא מפוסטרים.

 

לסיכום

כדי להתפתח כראוי העובר שלך זקוק למגוון של ויטמינים ומינרלים, לכן עלייך לוודא כי התזונה שלך מכילה מגוון של מאכלים מקבוצות מזון שונות. לצורך תחזוק המאגרים הללו, יש לקחת ויטמינים לפי המלצת הרופא.

לצד תזונה נכונה ושתיית מים מרובה, ישנם גם איסורים בתקופה זו: שתיית אלכוהול אסורה בכל כמות שהיא בכל שלב בהיריון, ומומלץ להימנע ממאכלים שאינם מבושלים דיים או שאינם מפוסטרים.

אולי יעניין אותך גם

סוכריות שוקולד על מקל
טיפים לתזונה נכונה
שוקולד לתינוקות

נדירים התינוקות והילדים שאינם אוהבים שוקולד, שוקולד מוכר כמאכל האהוב על ילדים ותינוקות. שוקולד זה אכן טעים, ולכן אין כמעט תינוק שלא אוהב אותו, אך

קרא עוד »
תוספי תזונה בצלחת
טיפים לתזונה נכונה
תוספי תזונה בהריון

גילית שאת בהריון. קודם כל, המון מזל טוב. חשוב שתדעי שלאורח החיים ולתזונה שלך במהלך ההריון יש השפעה על בריאותו של התינוק שלך. אם את

קרא עוד »
שייק בריאות ופירות
טיפים לתזונה נכונה
צמחונות וטבעונות בהריון

אם את צמחונית או טבעונית מסיבות אידאולוגיות או מכל סיבה אחרת, אין סיבה שתפסיקי בזמן ההיריון. ניתן בהחלט לשמור על תזונה צמחונית או טבעונית במהלך

קרא עוד »
קערת פירות רעננים
טיפים לתזונה נכונה
תזונה נכונה בהריון לפי חודשים

כבר עוד מתחילתו של ההיריון אנו מרגישות את גודל האחריות כלפי העובר המתפתח. מאחר והוא תלוי בנו וניזון מאיתנו, אנו מתחילות לחשוב פעמיים על התזונה

קרא עוד »
תינוק שותה חלב מבקבוק
טיפים לתזונה נכונה
אחסון חלב אם

כמעט אצל כל אמא חדשה מתעוררת השאלה לגבי חלב אם וההתלבטות האם להאכיל את תינוקה בחלב אם או בפורמולה. רוב ארגוני הבריאות העולמיים ממליצים על

קרא עוד »
תינוק מואכל בכפית
טיפים לתזונה נכונה
מדריך מעבר לתזונת מוצקים 

כדאי לכם להתכונן השלב הזה הוא שלב מלכלכך במיוחד. התינוק הקטן שלכם טועם בפעם הראשונה מזון מוצק. ההתרגשות שלכם בשיאה, אין הורה שלא חווה את

קרא עוד »
תינוק אוכל יושב בכיסא
טיפים לתזונה נכונה
תזונת תינוקות

עובדות מוצקות ישר אחרי הלידה, מהרגע הראשון, אתם שם, ביחד, את והוא. בעולם משלכם. תחושת הקרבה והאחדות ביניכם, אלו רגעים יקרים של חיבור רגשי ופיסי.

קרא עוד »
אישה בהריון בשמלה ורודה
טיפים לתזונה נכונה
לאכול נכון בהיריון

מזל טוב! את בהיריון. תזונתך בתקופה הקרובה תשפיע רבות עלייך ועל העובר. אנחנו כאן כדי להסביר לך למה זה כל כך חשוב ואיך לעשות זאת

קרא עוד »