כל הורה רוצה שהילדים שלו יאכלו בריא, אך לא כולם יודעים מהם הדברים שכל ילד חייב לאכול ועל אילו רכיבי תזונה אסור לוותר. השאלות המטרידות ביותר הורים תמיד קשורות לתזונת הילד, תזונת הילד חשובה לגדילתו והתפתחותו של הילד ואין לזלזל בה. במדריך זה נרחיב על חשיבות תזונה בריאה לילד ושתייה מרובה, פירמידה אבות המזון וכל מה שצריך לדעת על תזונת ילדים.
חשיבות תזונה בריאה לילד
אורך חיים עם תזונה נכונה ובריאה בעלת השלכות חיוביות רבות לילד שלנו.
- מחקרים של מרכז לבקרת מחלות ומניעתן מדווחים כי 25% מכלל הילדים ובני הנוער עלולים לסבול מעודף משקל, מיותר לציין שעודף משקל מגביר סיכונים רבים בגופנו כגון: בעיות בריאות, סוכרת, לחץ דם ועוד. ככל שנקפיד עם ילדנו על תזונה נכונה ובריאה, נוכל להפחית את סיכויו של ילדנו לסבול מעודף משקל ובכך להימנע מסיכונים בריאותיים מיותרים.
- שלב הצמיחה המהיר אצל ילדנו הינו מגיל לידה ועד גיל 5, זה הוא השלב הקריטי של התפתחות ילדנו בו הם מפתחים את יכולתם המוטורית החל מזחילה ועד ריצה ומשחקי ספורט. טווח גילאים זה קריטי ביותר גם לחוזק העצמות והשרירים, חוזק בריא ימנע בעתיד פגיעה בשרירים או שבירת עצמות.
- אי שמירה על אורך חיים בריא עם תזונה נכונה עלולה להוביל להשלכות בריאותיות לילד ולמתבגר, כגון: גובה נמוך, עיכובים בהתבגרות, התייבשויות בתדירות גבוהה, אי סדר בקבלת המחזור החודשי, בריאות עצמות לקויה, הגברת סיכון לפציעות, ביצועיים לימודיים נמוכים (למשל: הפרעות קשב וריכוז), סיכון מוגבר להפרעות אכילה ועוד.
פירמידת אבות המזון
פירמידת אבות המזון הינה כלי הדרכה לתזונה בריאה, הן בבחירת המזון והן במידות המתאימות. פירמידת אבות המזון רלוונטית ביותר גם לילדנו ולא רק לאנשים בוגרים. הפירמידה בנויה מקומות כאשר בכל קומה קבוצות מזון שונות ובעלת שני עקרונות:
- ככל שעולים בקומות הפירמידה, יש לאכול פחות מכל קבוצה הנמצאת בקומה.
- יש לאכול מזונות שונים מכלל קבוצות המזון הנמצאות בפירמידה.
מבנה הפירמידה
בסיס הפירמידה
בבסיס הפירמידה מופיע דבר אחד בלבד – מים, וזוהי ההמלצה הראשונה בפירמידת אבות המזון והחשובה ביותר. שתיית מים מרובה משפרת את הליכי העיכול בגופנו ואורך חיים בריא. אי שתיית כמות מים מספקת יכולה לגרום לבעיות רפואיות, כגון: לחץ דם, אסטמה, אבנים בכליות ואלרגיות שונות. בנוסף, שתיה מרובה של מים מפחיתה את הסיכון ללקות בסוגי סרטן שונים.
קומה ראשונה
בקומה השנייה מופיעים מזונות שברובם פחמימות, ההמלצה היא לצרוך פחמימות מלאות, למשל: לחם דגנים מלא וכו'. מומלץ לשלב את הפחמימות בכ- 50-60 אחוז ממספר הקלוריות שאנו צורכים בכל יום. הפחמימה הינה ספקית האנרגיה העיקרית שלנו. חוסר בפחמימה גורם להתפרקות החלבונים בגופנו, משמע הידלדלות והיחלשות השרירים.
קומה שנייה
בקומה השנייה של הפירמידה נמצאים הפירות והירקות, כאשר שני שליש מהקומה הם הירקות והשליש הנותר הם הפירות. קבוצת הפירות והירקות כולה הינה מקור מעולה לויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. אך רק הפירות מכילים כמויות גדולות של סוכר, מכאן נובע החלוקה בקומה לפירות וירקות בנפרד כאשר ההמלצה הגדולה יותר היא על הירקות.
קומה שלישית
הקומה השלישית בפירמידה מוקדשת למזונות המכילים כמות חלבון גדולה, קבוצה זאתי בנויה בעיקר ממוצרי בשר, מוצרי חלב, וקטניות שונות כגון: אפונה ושעועית. החלבון חשוב מאוד לגוף האדם ובעל תפקיד משמעותי במהלך הגדילה והתפקוד היומיומי של ילדנו, בניית חלקי הגוף, בניית הורמונים, תהליכי חילוף חומרים ובנייה וחיזוק מערכת החיסון.
קומה רביעית
בקומה הרביעית מופיעים מזונות בעלי ערך גבוה בשומן, לפי מיקומם בפירמידה ניתן להבין שיש להמעיט באכילתם, אך בכל זאת עלינו לאכול מהם כמות קטנה ולא בכלל לא. לשומן תפקיד חשוב ביציבות קרומי התאים בגוף ובהעברת אותו בין התאים, בחילוף החומרים ובבקרה על תהליכים בגוף.
תהליכים כגון: אגירת שומן, דלקות, פעילות האינסולין ועוד. בנוסף, לא כל חומצת שומן הגוף שלנו יכול לייצר, ולכן עלינו לאכול מזונות המכילים שומן ולספק לגוף את הנדרש.
קומה חמישית
הקומה החמישית והאחרונה מוקדשת לקבוצת הממתקים, הקבוצה כוללת בתוכה: ממתקים, חטיפים, קינוחים, שתייה מתוקה וכו'. את קומה זאתי אין צורך לצרוך בכלל, גופנו אינו צריך אותה. קומה זו מנותקת מהפירמידה וצבועה באדום, יש להימנע והמעיט ככל היותר באכילה מקבוצה זו.