מזל טוב! אתם הורים טריים ומלאים בהתרגשות מהרך הנולד שהצטרף למשפחתכם. היוולדו של התינוק החדש, והפיכתכם להורים מלווה באחריות הגדולה של טיפול בתינוק. ריכזנו עבורכם את הטיפים החשובים ביותר לטיפול בתינוק!
סיוע
טיפול בתינוק הוא לא דבר פשוט. מדובר בתהליך מורכב הכולל בתוכו מספר רב של פרטים קטנים ומשימות. לכן, אל תחששו לבקש עזרה. רבים מחבריכם ומבני משפחתכם ודאי עשו זאת לפניכם, וישמחו לעזור. בנוסף, השיגו המלצות ומספרי טלפון של אנשי מקצוע אשר יסייעו לכם במידת הצורך.
תזונת התינוק
תזונת התינוק היא הדבר הבסיסי ביותר שתצטרכו לדאוג לו כהורים. כיום, קיים מגוון רחב של אפשרויות בנוגע לתזונת התינוק. תוכלו לבחור אם להניק, או להשתמש באחד מהתחליפים המצוינים הקיימים כיום בשוק. בד בבד, המזון הטוב ביותר עבור תינוקכם הוא כמובן חלב אם. חלב אם מכיל את כל החומרים החיוניים להתפתחות התינוק. בנוסף, הוא מסייע לחיזוק המערכת החיסונית של תינוקכם.
הנקה
הזנת התינוק בחלב אם כרוכה בהנקה. ההנקה אמנם נראית פעולה פשוטה, אך נשים רבות מדווחות על אי נוחות בעת ההנקה. אם חשוב לכן להניק בכל זאת, פנו ליועצת הנקה. יועצת ההנקה תסייע לכם, תיתן המלצות תזונתיות, ותטפל באי הנוחות במידת הצורך.
חום גופו של התינוק
תינוקות רגישים לטמפרטורות שונות הרבה יותר מאנשים בוגרים. לכן, הקפידו לשמור על חום גופו של התינוק בשני האופנים הבאים:
טמפרטורה
נסו להימנע משהייה במקומות בהם בהם הטמפרטורה נמוכה מ- 23 מעלות צלזיוס.
לבוש
הקפידו להלביש את תינוקכם בשכבה אחת נוספת בכל עת. כלומר, הלבישו את התינוק בדיוק כמו שאתם לבושים, רק עם שכבה אחת יותר.
שיח
שיחה עם התינוק הוכחה כמועילה מאוד להתפתחותו – תינוק ששומע שפה לעיתים קרובות יותר, ילמד לדבר ביתר קלות. לכן, הקפידו לשוחח עם התינוק באופן קבוע. אמנם הוא עדיין לא מבין אתכם, אך האמינו בתהליך, ושוחחו עם התינוק לעיתים קרובות. שיחות קבועות אלה יסייעו לתינוק מאוד בתהליך קליטת השפה ופיתוח יכולת הדיבור.
ניידות
תינוקות כידוע, אינם יצורים עצמאיים. בין היתר, זה מתבטא בחוסר היכולת שלהם להגיע ממקום למקום בכוחות עצמם. לכן, הקפידו להשיג בהקדם האפשרי, ורצוי אפילו לפני הלידה, סלקל, או לחילופין, מנשא. ביחרו בין השניים בהתאם להעדפות, הצרכים, והמצב הכלכלי שלכם, ובלבד שתהיה לכם דרך להתנייד יחד עם תינוקכם. בנוסף, השיגו מושב מגביה (בוסטר), אשר ימוקם תמיד בחלק האחורי של הרכב.
בלילה
הורים טריים רבים מדווחים על מחסור בשעות שינה לאחר הלידה. מחסור זה נובע מהאחריות לטפל בצרכי התינוק בכל שעות היממה – גם כשהוא מתעורר בלילה. על מנת לעבור את הלילות בקלות, קבעו "משמרות". החליטו מראש מי מבני הזוג קם לטפל בתינוק והחליפו ביניכם. בצורה כזאת, תוודאו שמשימה זו מתחלקת באופן שווה בין בני הזוג.
הבנת התינוק
תינוקות אינם יכולים לדבר, וכתוצאה מכך קשה להם לתקשר עם הסביבה. כלומר, התינוק לא יכול להגיד לכם אם טוב, או לא טוב לא. מסיבה זו, כהורים, עליכם להשקיע זמן ומאמץ בניסיון להבין את ילדכם וללמוד אותו. שימו לב לסימנים המעידים על אי נוחות, ופעלו על מנת לשפר את המצב. יכולתם של ההורים להבין את תינוקם היא קריטית, ואף מצילת חיים במקרים מסוימים.
השכבת התינוק
השכבת התינוק בצורה נכונה חשובה מאוד להתפתחותו, ואף לשמירה על חייו. על פי המלצת משרד הבריאות – בהשכבה שלפני השינה, יש להשכיב את התינוק על גבו, על מנת למנוע מקרה של מוות בעריסה. לעומת זאת, בעת בה אתם, הוריו, משגיחים עליו, מומלץ להשכיב את התינוק על הבטן. ההשכבה על הבטן מאלצת את התינוק להתאמץ, ולהרים את ראשו מהמזרן. פעולה זאת תורמת לחיזוק שרירי הצוואר ובית החזה.
לסיכום
כאמור, מלאכת הטיפול בתינוק היא משימה לא פשוטה. הטיפים המובאים במאמר נועדו לסייע לכם, ההורים הטריים, לצלוח את המשימה בקלות. עם זאת, זכרו שתינוקכם הוא מתנה, ולא מטלה, והתייחסו אליו בהתאם.
בהצלחה!