צום יום כיפור בהריון

הרות יקרות, במאמר הבא נעסוק בסוגיה שמעסיקה לא מעט נשים בהיריון והיא מהם התנאים בהם ניתן לצום במהלך הריון ומתי צום הוא דבר שיכול לסכן ולגרום לנזק. ברמה העקרונית, אישה בריאה שהריונה מתהלך כהלכה ללא סיכונים ובעיות שנותרו מהריונות קודמים אכן יכולה לצום את צום יום כיפור, או כל צום אחר כמובן.

ההנחיה היא להישאר בסביבה נעימה וממוזגת ולהיות במנוחה.

 

נשים המתמודדות עם הריון בסיכון גבוה

ההמלצה היא שנשים בהריון עם סיכון גבוה הקשור בסיבוכים לדוגמא סכרת, לחץ דם גבוה, צירים מוקדמים או עם היסטוריה קודמת של צירים מוקדמים – שלא יצומו. אותה ההמלצה תקפה גם לנשים שנוטלות תרופות. אין מדובר בנשים שנוטלות ויטמינים או ברזל, עליהם ניתן לוותר ליממה לטובת הצום.

בכל אופן, התייעצי עם הרופא שלך, מפני שהוא מכיר את ההיסטוריה הרפואית שלך מעולה וידע להמליץ לך על הצעד החכם והנכון ביותר עבורך.

 

הכנות לאישה הרה המתכננת לצום

  • מומלץ להמעיט בצריכה של משקאות מלוחים או מתוקים.
  • בערב לפני כניסת הצום יש לאכול מספר ארוחות קטנות המכילות בתוכן גם פחמימות מורכבות, לדוגמא: פסטה, לחם, אורז, וגם קטניות, ירקות וחלבון למשל: דגים, עוף או ביצים.
  • לנשים בהריון לא מומלץ לשתות כמות גדולה של מים מכיוון שזה יכול ליצור כאבי בטן ואפילו הקאות.
  • אך יום או יומיים לפני הצום כדאי להרבות בכמות השתייה, להפחית את השתיה המכילה קפאין לדוגמא: קפה, תה, משקאות תוססים. בנוסף, יש לשתות בין 10 ל12 כוסות מים ובכך לאפשר לגוף לאגור נוזלים.

 

ביום הצום רצוי וצריך להישאר בסביבה נוחה וממוזגת ככל שניתן.

 

מהם המקרים בהן את חייבת להפסיק את הצום?

  • במקרה בו את מרגישה סחרחורת, בחילה, חולשה או הקאה ממשית: את צריכה להפסיק עם הצום, ולשתות. במקרה כמו זה, אם את דתיה, ניתן להתייעץ עם הרב במידה והוא זמין.
  • במקרה בו את מרגישה סימני לידה: צום מהשבוע ה24 להריון מעלה את הסיכון לצירי לידה מוקדמים. אם את מרגישה בצירים מוקדמים או דימום טרי או כמובן ירידת מים, את נדרשת להפסיק עם הצום מיד, לשתות מים ולגשת לחדר לידה.
  • במקרה ואת מפסיקה לחוש בתנועות העובר במשך כמה שעות: את צריכה להפסיק עם הצום במיידי ולפנות לבית החולים בו יתרחש ניטור דופק העובר ולאחר מכן אולטרסאונד ומכאן יסיקו מסקנות וינתנו לך הנחיות כיצד לפעול בהמשך.

 

האם הצום עלול לפגוע בעובר?

במהלך הצום גוף האדם מנצל את רזרבות הסוכרים הנאגרות בכבד לצורכי אנרגיה. מאגרים אלו מספיקים רק לכ12 שעות, ולאחר מכן הגוף מתחיל להשתמש בחומצות השומן מהמאגרים השונים של השומן בגוף. חומצות השומן האלו מספיקות לגוף בכדי לייצר את האנרגיה הדרושה לפעילות הגוף, אך פעולה זו יוצרת גם גופי חומצה (קטונים) המצטברים בגוף.

אותם הקטונים לא פוגעים בגופם של בני אדם בוגרים, אך בגופה של אישה הרה, גופי החומצה מגיעים אל העובר ובמינונים גבוהים אכן יכולים להזיק לו. חשוב לציין כי נבדקו כמות גופי החומצה המצטברים במהלך הצום והם נמוכים, ולכן אין שום הוכחה או רמז שהם מזיקים. החשש לפגיעת העובר היא בגדר תיאורטית בלבד.

ובכל זאת, יש הממליצים על צום של 12 שעות בלבד לנשים בהריון, לשתות שתיה ממותקת, ולהמשיך ל12 שעות נוספות של צום. בהלכה יש מושג האומר "אכילה ושתייה לשיעורין" , פירושות שכמות מוגדרת של אכילה או שתייה כל 9 דקות עדיין ממקדת את תשומת הלב בצום, אך מספקת תוספת של נוזלים ומזון לגוף בשעת הצורך.

 

האם צום מגביר או מזרז לידה?

בכל שנה, בצום המרכזי שזהו צום יום כיפור, ישנה עלייה במספר הלידות בהשוואה לימים רגילים. לכן התשובה היא כן.

 

לסיכום

נשים ואמהות לעתיד יקרות, אנחנו שמחות שקראתן והחכמתן ובכך תוכלו לבצע החלטה שקולה שנובעת מבחינת הסיכונים והאפשרויות שלכן. זכרו כי קודם כל חשובה בריאותכן ובריאות העובר לפני הכל, ונסו לזכור או לכתוב לכן את המקרים בהן אתן נדרשות להפסיק את הצום.

המאמר אינו מחליף התייעצות עם רופא מוסמך. מאחלת לכן צום קל, גמר חתימה טובה, ולידה קלה ונעימה.

אולי יעניין אותך גם

איך לעבור את הצום בקלות?
צום בהריון
איך לעבור את הצום בקלות?

במאמר הבא נעסוק בכל האספקטים הקשורים לימי הצומות. אילו מאכלים הכי מומלצים לאכול לפני הצום, ומה בשום פנים ואופן לא כדאי שיהיה מונח על שולחן

קרא עוד »