אין הורה שלא מצלם את הילד שלו, בכל גיל, באירועים מיוחדים, בטיולים, ועוד. הסמארטפון מאפשר להורים לצלם באופן מיידי, באיכות לא רעה ולהעביר. כשמדובר בתמונות כאלו לרוב אין טעם נפגם.
אך המצב מתחיל להסתבך כאשר הילד לא מסכים להצטלם, או שההורה אינו הגורם המצלם, או כאשר נעשה שימוש לרעה בתמונות. מאמר זה יסקור את היתרונות והחסרונות של צילום ילדים בסמארטפון.
אומרים שתמונה שווה אלף מילים
היא מנציחה רגע מסוים, רגע שאחרת עלול להישכח- בייחוד מהילדות שהיא כל כך חשובה. עד כדי כך חשובה ומעצבת שקשישים לעיתים לא זוכרים מה היה לפני שבוע אך זוכרים מצוין את ילדותם, או מדברים עליה בערגה בזמנים קשים.
הם יכולים להסתכל על תמונה ולהעלות זיכרונות במשך שעות על האנשים שהיו איתם ועל עצמם באותה תקופה. אז עוד לא היה סמארטפון, אך עם ריבוי התמונות לילדים של היום יהיה קל יותר לחבר את הנקודות.
זו מזכרת יפה גם להורים מטיול מיוחד או מתקופה אחרת בחיי הילד. או לסבים והסבתות מהנכד, בייחוד אם אותו נכד גר רחוק. או כאשר הגננת או המורה רוצות להנציח סיום ופרידה מהילדים. או לעיתים גם רגעים מסוימים שקרו.
צילום על ידי צד שלישי
אך מה קורה כאשר המורה או הגננת מעלות תמונה עם שם ללא אישור ההורים? כאן נכנס אלמנט של חדירה לפרטיות. אומנם הסטריאוטיפ לגבי דור הY הוא שהם מאד מתוקשרים, יוצאים מחדר הלידה, מצלמים את התינוק, ומעלים לפייסבוק.
אבל לא כולם כאלה ולא ניתן להסתמך על זה. לשם כך מחתימים את ההורים על הצהרה שהם מאשרים לצלם את ילדם למטרות שפורטו. המצהיר מתחייב להשתמש בתמונה רק עבור המטרות שפורטו.
חשיפה מול העלאת מודעות
לעיתים, התמונה משמשת לתיאור מצב. תמונות של ילדים רעבים במדינות מתפתחות, תמונות של ילדים באזורי סכנה, או תמונות של ילדים במצבים מאתגרים. על פי מקורות שונים, "הסמארטפון הפך כל אדם לצלם פוטנציאלי", כך שהצילום לא נשאר נחלתם של הצלמים המקצועיים. את הסמארטפון ניתן להביא לכל מקום.
כאן נוצרת סיטואציה לא ברורה: האם יותר חשוב לשמור על פרטיות הילד או להמחיש בתמונה את מצבו לעולם למען העלאת מודעות? תמונות של ילדים בדרך כלל הרבה יותר נוגעות ללב בשל הרכות והתום שלהם. מצד שני, הילד נמצא כרגע במצב מאתגר, לעיתים אף מצב של הישרדות, ואולי לא היה רוצה שתמונה שלו במצב כזה תתפרסם.
כאן נכנס עניין של נקודת מבט, כיצד מציגים את הדברים? האם הילד מוצג בתור "פליט" או בתור "ניצול שבורח על נפשו"? האם הילד מוצג בתור: "סובל מחרפת רעב" או בתור "אחד הקורבנות של שילטון דיקטטורי מדכא שלא מספק אוכל לאזרחים".
מתי אסור לצלם
ישנן סיטואציות בהן צילום ילדים, בסמארטפון או בכל דרך אחרת, הוא אסור בהחלט. אחת מהן היא פורנו ילדים. ברוב המדינות המערביות ישנו חוק שלפיו אדם אינו יכול לקיים יחסי מין, אפילו בהסכמה, מתחת לגיל מסוים מכיוון שאין לו מספיק שיקול דעת בשביל להבין מה הוא עושה. כך שגם אם הילד הסכים, ההסכמה אינה קבילה.
לסיכום
הסמארטפון הוא כלי יעיל ונגיש לצילום. מומלץ להשתמש בו לטובה: בשביל לנצור זיכרונות, להנציח רגעים יפים, ולהעלות מודעות למצבים מסוימים כשצריך. אך יש לזכור שגם הילד הוא אדם ויש לכבד את רצונותיו ואת פרטיותו.