סופגניות או לביבות

סופגניות או לביבות

מערכת מאמונט

חג חנוכה מתאפיין במאכלים מטוגנים ועתירי קלוריות כמו סופגניות ולביבות .

במהלך החג ועוד לפני אנחנו נפגשים עם סופגניות ולביבות בגני ילדים, בבית ספר ובמקומות העבודה.

כדאי וחשוב לדעת שסופגנייה רגילה מכילה כ- 350-450 קלוריות, ותוספת המילוי (ריבה , ריבת חלב ,חלווה ,שוקולד ) מעלה את הערך הקלורי ל- 450-550 קלוריות .

לעומת זאת לביבה רגילה מכילה כ- 200-250 קלוריות שזה חצי מסופגניה.

מי שרוצה לשמור על תזונה נכונה במשך שמונה ימים של חנוכה עדיף שלא תאכל בכלל סופגניות מאחר ומדובר בפחמימות ריקות נטו. הסופגניות עשויות מקמח ושמן.

אילו שני מרכיבים שלא מספקים לנו שום ערך תזונתי ואיכותי לבריאות ולגוף שלנו.

לעומת זאת אפשר להרגיש את החג בעזרת לביבות מכל מיני ירקות (לביבות בטטה או כרובית, תירס או קישואים ) ולא חייבים לטגן אותן. אפשר לאפות אותן בתנור.

הערך התזונתי שלהן מעולה. הן מכילות ביצים וירקות.  

דוגמא לארוחת ערב טובה בחנוכה :

2-3 לביבות אפויות עם 3 כפות גבינה לבנה או קוטג 5% שומן וירקות 

ואם בכל זאת החלטתן לאכול סופגנייה ,אז לפחות תדאגו לקנות לפי מספר סועדים ואם אפשר אז שיהיו קטנות כי הן שוקלות פחות ומכילות כ-  250-300 קלוריות ליחידה .

ואם החלטתם בכל זאת לטגן בבית סופגניות אז עדיף לטגן בשמן עמוק מכוון ששמן עמוק גורם לפחות ספיגת שמן  מאשר עם טיגון במחבת עם מעט שמן . וכמובן עדיף שמן קנולה בשל הרכב חומצות שומן . ולא להשתמש שוב בשמן שטיגנו בו כבר.

 

המילוי כן קובע!

עדיף כמובן למלא בגבינה מתוקה, ממרח תמרים או רסק תפוח עץ מאשר ממרח שוקולד או ריבה כי הסופגנייה תהפוך לקצת יותר איכותית.

אפשרות נוספת לעלות את הערך התזונתי של הסופגנייה היא לאפות אותה על בסיס אשל, גבינה או יוגורט.

ואז זה מגיע.. פעילות גופנית

יש להקפיד ביומיום על פעילות גופנית שלוש פעמים בשבוע ועל אחת כמה וכמה במהלך החג.

שימו לב - סופגנייה עם מילוי תעלה לכם שעתיים אירובי או שעה ספינינג  

 

מה עם הילדים ?

ילדים מקבלים לפחות סופגנייה אחת בבית ספר או בגן כך שלא חייבים לאפות או לקנות גם לבית .

תעדיפו לאפות לביבות עם תפו"א או ירקות.  מתוקות או מלוחות כאשר אנו יודעות מראש שהערך התזונתי טוב יותר בגלל הביצים ,הירקות והגבינה. מה גם שזאת דרך נהדרת ללמד את הילדים לאכול ירקות.

ולזכור.. לא חייבים לטגן אותן ,אפשר ורצוי לאפות אותן בתנור - הרבה יותר בריא!

אז אפשר לעבור את החג בלי לאכול סופגניות ולאכול ארוחת לביבות אפויות (1-2 ) עם תוספת של ירקות וגבינה

במידה ולא הצלחתן להחזיק מעמד תוכלו סופגניה אחת קטנה וטעימה ותקפידו  באותו  שבוע על פעילות  גופנית.

ותזכרו שנס שהאמיתי הוא שלא  תעלו  במשקל.

 

 

מתכון מעולה ללביבות ירק אפויות - אל תיכנעו לטיגון

חומרים ל-20 לביבות:

2 תפוחי אדמה או כרובית

2 קישואים/בטטה/תרד קצוץ – אפשר להוסיף את כל הירקות

2 ביצים

1/2 צרור פטרוזיליה

2 גבעולי סלרי כולל עלים

1/2 צרור כוסברה

2 כפות קוואקר או פירורי לחם

מלח ופלפל שחור גרוס, מעט בהרט

אופן ההכנה:

1. מבשלים את תפוחי האדמה או את הכרובית בסיר עם מים כחצי שעה או עד לריכוך. בינתיים קוצצים את עשבי התיבול.

2. מקלפים את תפוחי האדמה, קוצצים או מועכים ומערבבים עם יתר החומרים (5 דקות).

3. מחממים תנור ל-180 מעלות.

4. מרססים שמן בתבנית שקעים בגודל מיני מאפינס.

5. ממלאים את השקעים בתערובת ואופים 20-30 דקות בחום של 180 מעלות או עד שמשחים.

טעים לטבול ביוגורט מתובל בנענע.