כל עובדת ועובד עשויים לגלות ביום בהיר אחד שהם איבדו את היכולת לעבוד בעקבות מעורבות בתאונה או מחלה קשה. תרחיש זה גורם לא פעם לחרדה ולחץ שנובעים מאובדן מקור ההכנסה. למזלנו, מדינת ישראל מעניקה לכל תושב ביטוח "אובדן כושר עבודה" שמקנה פיצויים למי שאיבדו את כושר העבודה שלהם באופן זמני או לצמיתות. הישארו כאן ותגלו מהם ההבדלים בין השניים? איך הם משפיעים על הזכאות לפיצויים? ומהי הדרך שתאפשר לכם להתנהל נכון לנוכח המצב המורכב?
הקדמה – מהו אובדן כושר עבודה?
נציג תחילה את ההגדרה של אובדן כושר עבודה, כדי שתוכלו להכיר בו מקרוב. נציין שמדובר באדם שאיבד את היכולת לעבוד בשיעור שעולה על 75%. קריאה מעמיקה של פוליסות הביטוח שנוגעות לנושא גרמה לנו להבין שקיימות 2 הגדרות כלליות של המושג:
- אובדן כושר עבודה זמני: הכוונה לאנשים שאינם יכולים לעבוד למשך 3 חודשים בלבד. שכן, לאחר מכן, הם יחזרו לשגרת עבודה רגילה
- אובדן כושר עבודה לצמיתות: נקבע למי שחוו פגיעה בלתי הפיכה, כך שהם לא יכולים לתפקד כפי שהיו בעבר
תכירו את הגופים המבטחים
בעוד רגע נציג בפניכם את ההבדלים שבאים לידי ביטוי בין 2 המונחים שהוצגו לעיל. קודם לכן, עליכם להכיר בשחקנים חשובים שקובעים את גובה הפיצויים. מדובר בגופים המבטחים: המוסד לביטוח לאומי וחברות הביטוח. המוסד לביטוח לאומי מעניק קצבה מבלי להתחשב בגובה המשכורת שניתנה טרם הפגיעה. כלומר, התשלום שניתן לכלל הנפגעים הוא שווה. חברות הביטוח הפרטיות לעומת זאת, נוהגות לפצות את המבוטחים בהתאם לממוצע ההכנסה שלהם בשנה שקדמה לאירוע שהוביל לפגיעה. אם אתם רוצים לקבל את הפיצויים המגיעים לכם, עליכם להסתייע בשירותיו של עו״ד תאונות עבודה שבקיא בתחום.
הידעתם? ההפרשים עשויים להיות גבוהים במיוחד
אזרחים שנקבע להם אובדן כושר עבודה זמני, צפויים לקבל פיצויים לתקופה קצובה בלבד, בעוד אחרים, שהוגדרו כמי שסובלים מאובדן כושר עבודה לצמיתות, צפויים לקבל פיצויים לאורך כל חייהם. שכן, הם איבדו לגמרי את היכולת לעבוד. בשלב זה אתם מבינים שמדובר בהפרש משמעותי.
איך מקבלים את הפיצויים?
קבלת הזכאות לקצבת אי כושר עבודה מהמוסד לביטוח לאומי מצריכה מילוי של טופס וצירוף של מסמכים שמעידים על המצב הרפואי שממנו אתם סובלים. לאחר שתעשו זאת, אתם תקבל זימון לוועדה רפואית שתקבע את דרגת אי הכושר שלכם. נדגיש שכדאי לקבל ליווי מקצועי מצד עורך דין שבקיא בתחום. שכן, זה יוכל לייצג אתכם באופן מקצועי ויעלה את סיכוייכם לקבלת פיצויים גבוהים.
לסיכום
ההבדל המשמעותי שבא לידי ביטוי בין אובדן כושר עבודה זמני לבין אובדן כושר עבודה לצמיתות נוגע בעיקר לגובה הפיצויים. כעת אתם יודעים מה משפיע על הפער, כך שנותר לכם רק להגיש את הבקשה ולגלות מה מגיע לכם לפי הקבוע בחוק.